Aktuálně

16. 1. 201713:27

Předseda vlády Sobotka se setká s premiérem Slovinské republiky Miro Cerarem

Ve dnech 22. – 24. ledna 2017 navštíví na pozvání premiéra Bohuslava Sobotky Českou republiku předseda vlády Slovinské republiky Miro Cerar. V rámci společného jednání budou předsedové vlád diskutovat především rozvoj vztahů obou zemí a aktuální situaci v Evropské unii.

Hlavními tématy jednání obou premiérů budou vzájemný obchod, investice a další prohloubení ekonomické spolupráce. Premiéři se budou dále zabývat aktuálními evropskými otázkami včetně dopadů brexitu, řešení nelegální migrace a také budoucností evropské integrace a možností rozšíření EU o země západního Balkánu, zaměří se také na spolupráci V4 a Slovinska.

Slovinský premiér Cerar se během své oficiální návštěvy rovněž sejde s prezidentem Milošem Zemanem a předsedou Senátu Milanem Štěchem. Připomene si též 145. výročí narození a 60. výročí úmrtí významného slovinského architekta Josipa Plečnika, který v Praze zanechal mnoho stop v podobě architektonických staveb a úprav Pražského hradu, jichž byl autorem.

Poslední návštěva slovinského předsedy vlády v ČR se uskutečnila v roce 1999. Premiér Bohuslav Sobotka naposledy navštívil Slovinskou republiku v dubnu roku 2015.