23. 1. 20179:58

TÝDEN: Vláda chce učit děti, jak čelit propagandě

Jak se vyznat v nepřeberném množství informací? Děti se musejí už ve škole naučit, co jsou takzvané fake news, tedy nepravdivé zprávy. Na starost si to teď rozhodla vzít vláda.

Na Česko útočí propaganda nepravdivými zprávami, které mají destabilizovat veřejnost a politiku. Alespoň to tvrdí různé neziskové organizace a bezpečnostní experti. Proruská pátá kolona třeba straší, že německá armáda vtrhne do Česka, aby vynutila přijetí muslimských uprchlíků. Program očkování proti obrně financovaný Bruselem dezinformátoři vydávají za skrytý biologický útok na děti na Ukrajině. Vláda se proto rozhodla proti tomu bojovat. Po zřízení speciálního Centra proti terorismu a hybridním hrozbám přichází s dalším krokem.

 Děti by podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) měly být vychovávány k demokracii tím, že se bude posilovat jejich schopnost kriticky pracovat s informačními zdroji. Jinými slovy se budou učit, jak rozeznat, která zpráva je pravdivá a která ne. Podrobnosti má přinést chystaná koncepce občanského vzdělávání. Vyplývá to ze Sobotkovy odpovědi na interpelaci poslanců ve sněmovně.

Konkrétní podobu výuky na školách má rozhodnout nový ministr pro lidská práva Jiří Chvojka (ČSSD). „Za důležité považuji především to, aby škola pomáhala žákům rozvíjet kritické myšlení, a tím i schopnosti hodnotit předkládané informace v médiích či na internetu,“ konstatoval Chvojka. Vláda bude koncepci projednávat už v květnu, tedy za pouhé čtyři měsíce. Úřad však zatím podrobnosti nesdělil.

Na koncepci s Chvojkou spolupracují i další ministerstva, konkrétně kultury, školství a spravedlnosti. „Soustředíme se především na změny kurikula (obsah výuky, pozn. red.) v oblasti vzdělávání moderních dějin,“ vysvětluje tiskový odbor ministerstva školství. Školní výuka historie je proslulá tím, že se učitelé často nedostanou dále než ke druhé světové válce. Žáci se pak nevyznají v moderních dějinách a v důsledku ani v tom, co se děje v současnosti. To chce ministerstvo změnit.

 Nechceme vymývání mozků

Sobotkovo prohlášení ve sněmovně vyvolalo spíše rozpačité ohlasy, byť se většina politiků i odborníků na nutnosti větší mediální výchovy shoduje. „Záleží na tom, jak budou tyto cíle převedeny do praxe, aby se nejednalo o direktivní ,vymývání mozků‘ mladých,“ konstatovala na svém blogu senátorka Miluše Horská (nestr.). Podle poslankyně Heleny Langšádlové (TOP 09) by nemělo být vzdělávání pod dozorem strany, která je zrovna u moci. „Je základním principem, aby to bylo i vzdělávání pluralitní, aby opravdu nešlo o nějaké indoktrinace,“ hájil se Sobotka.

Problémy žáků však leckdy spočívají v něčem úplně jiném, než že by nebyli schopni rozeznat propagandu. „Kdybychom měli soudit podle psychologických poraden, psaný text nechápe polovina dětí, které je navštíví. Nemají zkrátka základ, aby porozuměli třeba i jen slovním úlohám,“ konstatovala Marie Navrátilová, autorka takzvaného splývavého čtení. Potíže má ale i podstatná část zbývajících žáků. V mezinárodním šetření PISA 2015, jež bylo zveřejněno loni a jež zjišťuje úroveň přírodovědné, matematické a čtenářské gramotnosti, čeští žáci a studenti příliš nezazářili. Oproti předchozímu testování si pohoršili. Ve čtenářské gramotnosti se zařadili mezi podprůměrné. Veškeré pokusy naučit je rozeznat propagandu tak mohou ztroskotat na tomto prostém faktu.

Vymyšlení uprchlíci v Praze

 Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) již dříve nechal zřídit Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, které má nebezpečí monitorovat. „Bude se věnovat šíření odborných informací a osvětě o daných problémech směrem k laické i odborné veřejnosti,“ konstatovalo ministerstvo. Když se ale TÝDEN pokoušel domluvit se šéfkou centra rozhovor, ministerstvo odmítlo, protože prý již vše sdělilo.

 Za první dva týdny činnosti twitterový účet pro komunikaci s veřejností obsahoval pouze jednu vysvětlenou dezinformaci. Zprávu o muslimských uprchlících znásilňujících evropskou dívku s videem, kde tři muži útočí na ženu. Jak se ukázalo, nebyli to muslimové, ale násilníci z Prahy, kteří před policejním prezidiem brutálně napadli nezletilou dívku. Útok zaznamenaly kamery a hlavní pachatel dostal dva a půl roku vězení.

Autoři: Pavel Cechl, David Jareš