Aktuálně

23. 1. 201712:18

Premiéři Sobotka a Cerar jednali o prohlubování vzájemných vztahů ČR a Slovinska a situaci v EU

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal v pondělí 23. ledna 2017 ve Strakově akademii s předsedou vlády Slovinské republiky Miro Cerarem. Hlavním tématem jednání bylo prohlubování vzájemných vztahů obou zemí v oblasti obchodu, investic a ekonomické spolupráce. Premiéři hovořili také o aktuální situaci v Evropské unii a spolupráci zemí Visegrádské skupiny a Slovinska.




Mezi významná témata jednání patřilo prohlubování hospodářské a ekonomické spolupráce, kdy se Slovinsko řadí mezi důležité obchodní partnery ČR a vzájemný obchodní obrat zaznamenává dlouhodobý růst. Česká republika podporuje dobudování evropského Baltsko-jadranského dopravního koridoru, jehož jedním z uzlových bodů je slovinský přístav Koper. Plánovaná modernizace a zkapacitnění železniční tratě Koper – Divača přispěje k intenzivnějšímu využití slovinského přístavu českými dopravci.

Premiéři diskutovali také o rozvoji investic, o brexitu i o budoucnosti evropské integrace a možnosti rozšíření EU o země západního Balkánu. Tématem jednání byla rovněž spolupráce zemí Visegrádské skupiny a Slovinska v rámci středoevropského regionu a vzájemný rozvoj cestovního ruchu.

Předsedové vlád hovořili také o oblasti kultury v souvislosti s připomenutím 145. výročí narození a zároveň 60. výročí úmrtí významného slovinského architekta Josipa Plečnika, který svým dílem a výjimečným přístupem k architektuře a urbanizmu zanechal nesmazatelné stopy také v ČR.

„ČR a Slovinsko společně usilují o zapsání Plečnikova díla na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Věřím, že projekt společné nadnárodní nominace bude úspěšný a ČR je připravena udělat maximum pro to, aby byla nominace dopracována v nejbližší době. Josip Plečnik ovlivnil česko-slovinské vztahy a nesmazatelně se zapsal do obnovy symbolu české státnosti – Pražského hradu a současně věnoval Čechům významnou pražskou sakrální památku – kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech,“ uvedl premiér Sobotka.

Slovinský premiér Cerar, který je v ČR na oficiální návštěvě na pozvání předsedy vlády Bohuslava Sobotky, se během svého programu dále setká s prezidentem Milošem Zemanem a předsedou Senátu Milanem Štěchem. V rámci svého širšího programu bude mít rovněž možnost pohovořit s 1. místopředsedou vlády a ministrem financí Andrejem Babišem a s ministrem kultury Danielem Hermanem.

Poslední návštěva slovinského předsedy vlády v ČR se uskutečnila v roce 1999. Premiér Bohuslav Sobotka navštívil Slovinskou republiku v dubnu roku 2015.