Aktuálně

23. 1. 201713:58

Premiér Sobotka zahájil společně s premiérem Slovinska Cerarem Česko-slovinské digitální byznys fórum

Předseda vlády Bohuslav Sobotka zahájil v pondělí 23. ledna 2017 společně s předsedou vlády Slovinské republiky Miro Cerarem v prostorách ŠKODA DigiLabu v Praze Česko-slovinské digitální byznys fórum. Tématem fóra, kterého se zúčastnili zástupci českých a slovinských firem automobilového průmyslu jako například předseda představenstva Škoda Auto Bernhard Maier, byly nové trendy v digitalizaci automobilového průmyslu a jejich aplikaci při vytváření nových služeb mobility a konektivity pro chytrá města.

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na Česko-slovinském digitálním byznys fóru

Vážený pane premiére Cerare, vážený pane Maiere, vážené dámy a vážení pánové,

děkuji za možnost vás dnes krátce pozdravit a pronést několik slov k digitalizaci v České republice, a zejména k oblasti chytrých řešení.

Digitální agenda je prioritou české vlády, a to nejen uvnitř hranic našeho státu, ale je potřeba vnímat i agendu jednotného digitálního trhu jako jednu z klíčových priorit hospodářské politiky Evropské unie, a je přirozené, že digitalizace je také tématem rozhovoru s našimi partnery uvnitř EU. A tak tomu bylo i při mých dnešních rozhovorech s předsedou vlády Slovinska.

Koncept chytrých měst či chytrých řešení obecně považuji za velmi důležitou součást procesu digitalizace. Tento koncept je v České republice stále na začátku, ale naštěstí přibývá měst a obcí, které se zapojují a vytváří projekty, které vedou ke smartizaci měst. Abychom tento trend podpořili, chystáme společně s partnery ze soukromé sféry soutěž s názvem Chytrá adresa, která by měla posílit povědomí měst o potřebě digitalizace.

Musíme využívat moderní technologie tak, abychom zajistili lepší kvalitu života občanů, protože digitalizace se dotkne všech oblastí každodenního života – ať už jde o životní prostředí, energetiku či dopravu, kde má už dnes své místo elektromobilita nebo moderní platební metody při parkování nebo jízdě v městské hromadné dopravě.

Z tohoto důvodu musí vláda pomáhat při propagaci chytrých řešení a snažit se vyzdvihovat projekty, které už vznikly a kterých není málo.

Koncept chytrých měst či řešení je jedinečný v tom, že jsou do něj zapojeni občané, samosprávy, ale také soukromý sektor, a zde bych rád poděkoval právě společnostem, jako je Škoda Auto, které pomáhají v rozvoji chytrých řešení.

Rozvoj moderních technologií je velmi progresivní. Důkazem je třeba i to, že se dnes úspěšně testují autonomní vozidla jako budoucnost osobní přepravy, což bylo ještě před několika málo lety nemyslitelné.

Úkolem vlády tak, jak to vnímá vláda České republiky, je podpořit tento rozvoj a udělat vše pro to, aby se díky moderním technologiím dařilo zkvalitňovat životy občanů.

Vážené dámy, vážení pánové,

chci poděkovat společnosti Škoda za tuto příležitost a pevně věřím, že téma digitalizace a spolupráce v této oblasti bude trvalým prvkem při rozvoji česko-slovinských hospodářských vztahů. Děkuji.