Aktuálně

27. 1. 201717:27

Premiér Sobotka: Úkolem Centra proti terorismu a hybridním hrozbám je chránit občany a stát

Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil v pátek 27. ledna 2017 společně s ministrem vnitra Milanem Chovancem Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. Premiér se v rámci návštěvy seznámil s činností a úkoly nového centra, které bylo založeno v lednu tohoto roku na základě výsledků provedeného Auditu národní bezpečnosti.

„Centrum vzniklo na základě Auditu národní bezpečnosti. Díky výstupům auditu nyní budeme postupně reagovat. Jedná se o široký proces, který organizovalo Ministerstvo vnitra a spustila ho naše vláda. Rozhodnutí provést audit jsme učinili proto, že se v posledních letech stal svět bohužel méně bezpečným místem a objevily se úplně nové hrozby, které v minulosti neexistovaly. Je důležité, aby byla posílena koordinace v této oblasti na úrovni celého státního aparátu. Úkolem Centra proti terorismu a hybridním hrozbám je chránit občany a stát proti hybridním hrozbám, včetně nebezpečí dezinformací. Centrum bude součástí komplexního řešení. Tato problematika bude zároveň koordinována na úrovni pracovní skupiny, která začne působit při Úřadu vlády ČR. Byl bych také rád, kdyby kontaktní pracoviště fungovala i v klíčových státních institucích tak, abychom byli schopni hybridním hrozbám a potenciálním rizikům čelit společně,“ uvedl po návštěvě předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Bezpečnost je klíčovou prioritou vlády Bohuslava Sobotky. V roce 2014 bylo otevřeno Národní centrum kybernetické bezpečnosti v Brně. V roce 2015 schválil vládní kabinet aktualizaci Bezpečnostní strategie ČR. V loňském roce vláda schválila novelu zákona o kybernetické bezpečnosti a na pokyn premiéra Sobotky se uskutečnil Audit národní bezpečnosti. Vládní kabinet také průběžně zvyšuje rozpočty Ministerstva vnitra a Ministerstva obrany a zvyšuje odměňování příslušníků bezpečnostních sborů.

Více informací o Centru proti terorismu a hybridním hrozbám naleznete na http://www.mvcr.cz/cthh/.