Aktuálně

30. 1. 201710:14

Premiér Sobotka: Vláda, která je tady pro lidi

Koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL spravuje naši zemi už tři roky. Stali jsme se teprve třetí vládou v historii České republiky, která se udržela pohromadě a plní svůj program déle než třicet šest měsíců. 
Považuji to za užitečný výsledek, protože rychlé střídání vlád, tak obvyklé v minulých letech, nepřineslo republice nikdy nic dobrého. Stačí připomenout nezvládnutou regulaci solárních elektráren nebo třeba tragickou neschopnost státu cokoliv důležitějšího postavit. Před třemi lety by si asi všichni nevsadili na to, že naše koalice bude plně funkční i v roce 2017. 
Lidé i novináři se mě často ptají, zda bych tuto koalici sestavil znovu, kdybych mohl vrátit čas. Zda bych vykročil stejným směrem. Odpovídám jim, že karty rozdávají voliči a ti dali v posledních volbách jasně najevo, že si přejí změnu. Že nechtějí, aby se do vlády vrátily neúspěšné pravicové strany a pokračovaly v destruktivní politice rozpočtových škrtů, omezování sociálních jistot a snižování platů, jejichž výsledkem byla stagnace ekonomiky a zhoršení životní úrovně občanů. 
Proto sociální demokracie, která volby v roce 2013 vyhrála, sestavila vládu změny. Vládu s jasným cílem – dát naši zemi do pořádku, zlepšit životní úroveň lidí, obnovit dostupné a kvalitně fungující veřejné služby. 
Stabilitě vlády pomohlo, že jsme v koalici našli řadu společných programových bodů, a také to, že máme ve Sněmovně jasnou většinu. Nemuseli jsme se tedy jako naši předchůdci nejistě potácet od jednoho hlasování ke druhému a neustále otravovat náladu v zemi koaličními krizemi a hledáním přeběhlíků, ale naopak, prosadili jsme hladce vše důležité, co jsme si v koalici předsevzali. 
Projdu-li si výsledky práce vlády za uplynulé tři roky, jsem přesvědčen, že náš krok byl správný. ČSSD se podařilo ve vládě prosadit většinu svého volebního programu. Povedlo se nám naplnit většinu z koaliční smlouvy a postupně obnovit dobře fungující stát. 
V jakém stavu naše vláda zemi na jaře 2014 vlastně přebírala? Nezaměstnanost překračovala osm procent, volných pracovních míst bylo jen kolem třiceti šesti tisíc, mzdy v té době dlouhodobě stagnovaly, minimální mzda byla pouhých 8500 korun hrubého, seniory poškozovala asociální pravicová politika, pacienti byli stále nuceni za zdravotní ošetření platit regulační poplatky, peníze z důchodového účtu ohrožoval nefunkční druhý pilíř, výhodný pouze pro bohaté. 
Ve vzduchu se vznášel plán pravicových vlád na privatizaci nemocnic, zavedení školného na veřejných školách, omezení finanční podpory pro rodiny s dětmi či důchodce. 
Naše vláda zásadně změnila hospodářskou a sociální politiku. Podpořili jsme investice i spotřebu domácností. Začali jsme pracovat na zlepšení života zaměstnanců, rodin s dětmi, seniorů i zdravotně postižených. Nasměrovali jsme naši zemi k prosperitě, k sociální odpovědnosti, k podpoře těch, kteří si pomoc skutečně zaslouží. 
Lidí bez práce zásadně ubylo. Jsem hrdý na to, že naše ekonomika už tři roky po sobě roste a že máme nejnižší nezaměstnanost ze všech zemí EU. Vytváříme nová pracovní místa, těch volných je nyní 132 tisíc. 
Obnovili jsme aktivní politiku zaměstnanosti a snažíme se vrátit na trh práce co nejvíce lidí z evidence úřadů práce. Pomáhá nám v tom i razantní zvyšování minimální mzdy, na které se naše vláda soustředila. Minimální mzda už dosahuje 11 tisíc a chceme, aby dále rostla k 40 procentům průměrné mzdy. 
Každý rok pravidelně navyšujeme platy ve veřejném sektoru, aktuálně od září 2016 jsme přidali osm procent učitelům a šest procent nepedagogickým pracovníkům, od listopadu zaměstnancům ve státní sféře pět procent a od letošního 1. ledna pak 10 procent zdravotníkům. Ve zvyšování platů chceme pokračovat i letos. Aktivní platová politika vlády je jasným vzkazem pro zaměstnavatele v soukromém sektoru: Mzdy v naší zemi jsou nízké, je potřeba je zvýšit. 
Změnili jsme systém valorizace penzí ve prospěch seniorů, díky tomu můžeme letos valorizovat penze v průměru o 300 korun. Stabilizovali jsme veřejné finance, snížili státní dluh a za rok 2016 jsme dosáhli nejlepšího výsledku státního rozpočtu od vzniku České republiky, máme přebytek 62 miliard korun. 
Bezpečnost občanů i země se opět stala absolutní prioritou vlády, za tři roky jsme navýšili rozpočty ministerstvům vnitra a obrany o 21 miliardy korun! Zvyšujeme počty policistů i vojáků. 
Jsem nesmírně rád, že se nám už tři roky po sobě daří snižovat kriminalitu, aktuálně se snížila o 12 procent proti předchozímu roku. Navzdory nejrůznějším předpovědím se přes naši zemi nepřevalila žádná migrační vlna. S nelegální migrací si dokážeme v naší zemi poradit a pomáháme ji také zastavit na vnějších hranicích EU. Máme dobré vztahy se všemi našimi sousedy, naše země je jak v EU, tak v NATO vnímána jako seriózní a vážený partner. 
Výrazně jsme přitvrdili v boji s daňovými úniky, podvodníky a šedou ekonomikou. Prosadili jsme zákon o prokazování původu majetku, po slovenském vzoru fungují kontrolní hlášení u DPH, velké daňové podvody potírá daňová Kobra. Spustili jsme elektronickou evidenci tržeb, která narovnává podnikatelské prostředí a brání krácení daní. To, o čem se v naší zemi dlouhá léta jen planě mluvilo, naše vláda skutečně realizuje. 
Konečně se podařilo prosadit protikuřácký zákon a více chránit zdraví občanů, konečně jsme schválili zákon o státní službě, konečně jsme začali hýbat s výstavbou důležitých silnic a dálnic. 
Vláda má před sebou ještě devět měsíců. Ještě tedy nemáme odpracováno, chci udělat vše pro to, abychom rok 2017 využili naplno ve prospěch zlepšení života občanů. Ztratit celý rok jenom tím, že povedeme volební kampaň, by byla chyba. 
Nejde o vzdušné zámky, jde o konkrétní kroky: chceme zrychlit čerpání prostředků z fondů EU, zahájit stavbu klíčových dálnic, prosadit zákony o sociálním bydlení, zálohovaném výživném či bezplatné právní pomoci, zákon o veřejných neziskových zdravotnických zařízeních a o valorizaci plateb za státní pojištěnce, zvýšit nemocenskou pro dlouhodobě nemocné, připravit zvýšení minimální mzdy v roce 2018 a pokračovat ve zvyšování platů ve veřejném sektoru. 
Naše vláda také připraví státní rozpočet na rok 2018 tak, aby dál podporoval růst naší ekonomiky a zaměstnanost. Věřím, že bude mít podporu občanů. 

Komentář byl otištěn v deníku Právo, 30. ledna 2017