6. 2. 20179:10

Týden: Kontroverzní HateFree na vládě končí

Podle ministra pro lidská práva Jana Chvojky (ČSSD) se projekt HateFree Culture dostal do „slepé uličky“.

Při svém nástupu sliboval, že bude agendu ministra pro lidská práva vykonávat jinak než jeho předchůdce. Po pár týdnech ve funkci hodlá Jan Chvojka zarazit jednu z vlajkových lodí Jiřího Dienstbiera.

HateFree Culture, projekt výchovy proti násilí z nenávisti, měl nabádat Čechy k toleranci. Skupinku několika lidí, kteří proti nenávisti „bojují“ především na sociálních sítích, přivedl na Úřad vlády před dvěma lety právě Dienstbier. HateFree Culture zařadil pod Agenturu pro sociální začleňování. Kampaň, jejíž součástí jsou i aktivity HateFree Culture, má skončit v dubnu. Její představitelé mají podle informací TÝDNE zájem jednat o jejím prodloužení. O tom ale nechce Dienstbierův nástupce ani slyšet.

Časově omezený projekt

„Od počátku jsem to vnímal jako časově omezený projekt, který by neměl přerůst do trvalé agendy Agentury pro sociální začleňování. Kampaň HateFree Culture se bohužel dostala do určité slepé uličky. Nejvíce pozornosti nakonec přitahuje její pozadí, financování a personálie s ní spojené, méně už její obsah,“ uvedl sociálnědemokratický ministr Jan Chvojka. Upozornil, že boj proti násilí z nenávisti a podpora překonávání předsudků a stereotypů je mu sympatická. „Upřímně ale říkám, že si nejsem jist celkovým výsledkem HateFree Culture, protože ho považuji za velmi těžko měřitelný,“ řekl a dodal, že si chce vyhodnocení této aktivity „určitě velmi podrobně prostudovat“.

HateFree Culture vzbuzuje kontroverze prakticky po celou dobu své existence. Její odpůrci zaměstnance projektu (dnes je jich na oficiálních stránkách uvedeno pět) označují za „sluníčkáře“ a kampaň za zbytečně vyhozené peníze. Její rozpočet činí téměř čtyřicet milionů korun, zhruba dvaatřicet z nich pochází z grantů z Islandu, Lichtenštejnska a Norska. Úřad vlády přidal ze státního rozpočtu necelých osm milionů.

HateFree se stal známým především díky Lucii Bittalové, sedmadvacetileté člence týmu, která onemocněla rakovinou, ale přesto byla dále jako „aktivní sluníčkářka“ terčem xenofobní internetové nenávisti. Ba co více, po onemocnění se ve virtuálním prostoru útoky na ni ještě vystupňovaly. Její příběh je smutný, mladá aktivistka na sklonku roku 2015 chorobě podlehla.

K dalšímu „proslavení“ Dienstbierovy kampaně došlo v dubnu 2016. Tehdy se na budově pražského podniku Café V lese objevily vedle nacistických symbolů také nápisy „Smrt HateFree!“ či „Uprchlíci, táhněte!“. Za velké účasti médií je tehdy šli osobně čistit primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a teplický radní Dominik Feri (TOP 09).

Tou dobou už se - jak říká i ministr Jan Chvojka - spíše probíralo pozadí, personálie a financování než kampaň sama. Aktivista a mediální analytik HateFree Culture Jaroslav Cerman se například spolu s Robinem Kvapilem z hnutí Žít Brno přidal k volebnímu týmu prezidentského kandidáta Michala Horáčka.

Dienstbier by smlouvu prodloužil

 O Nikolovi Křístkovi, dnes už zřejmě bývalém šéfovi projektu, předminulý týden MF Dnes napsala, že zároveň působí ve sdružení AISIS, které si jako jediný uchazeč přišlo ve veřejných zakázkách na pět milionů korun. Zatímco Křístek v tom žádný problém neviděl, ministr Chvojka ano. „Jeho dvojí angažmá mne velmi nepříjemně překvapilo. Myslím, že takto postupovat nelze. Není možné pracovat pro stát, podílet se na rozdělování dotací a zároveň tyto dotace čerpat v nevládní organizaci. Pan Křístek udělal projektu medvědí službu,“ uvedl ministr pro lidská práva. Fakt je, že dnes už na oficiálních  stránkách HateFree Culture Křístek uveden není. „Podle mých informací je na odchodu z Úřadu vlády,“ sdělil Chvojka. „Stejně tak bych považoval za problematické, pokud by někdo ze zaměstnanců zároveň pracoval pro některého politika,“ dodal.

Chvojkovo rozhodnutí neprodloužit HateFree Culture smlouvu se jeho předchůdci Dienstbierovi nezamlouvá. „Ve smlouvě bych pokračoval, pokud by bylo možné ji prodloužit. V současné napjaté době považuji projekt za prospěšný, protože vysvětloval a uváděl na pravou míru hoaxy, nepravdy a škodlivé stereotypy, jež se šíří veřejným prostorem,“ řekl.

Autoři:  Petr Kolář, David Jareš