Aktuálně

8. 2. 201716:09

Premiér Sobotka jednal s iráckým ministrem zahraničí Džáfarím o situaci v regionu i humanitární a vojenské pomoci

Ve středu 8. února 2017 přijal premiér Bohuslav Sobotka ve Strakově akademii ministra zahraničních věcí Irácké republiky Ibráhíma Džáfarího. Jednal s ním o aktuálním stavu konfliktu s tzv. Islámským státem a možné pomoci ze strany české vlády při stabilizaci země.

Ministr zahraničí Džáfarí informoval premiéra Sobotku o současném stavu konfliktu i o plánech na stabilizaci země. Česká republika je aktivní součástí koalice podporující Irák v jeho boji proti Islámskému státu dodávkami vojenského materiálu a obnově země. Významná je rovněž humanitární pomoc. Premiér Sobotka ujistil ministra Džáfarího, že Česko podporuje aktivity Iráku a je připraveno pokračovat v poskytování pomoci, pokud ji bude Irák potřebovat. Posouzena byla rovněž ekonomická spolupráce a její perspektivy. ČR podporuje jednotný, stabilní a demokratický Irák a chce se podílet na postkonfliktní rekonstrukci země.

V Iráku působí v současné době český polní chirurgický tým a letecký poradní tým, který pomáhá s výcvikem iráckých pilotů. Česká republika už také zemi dodala munici a letouny L-159. Spolu s humanitární pomocí přispívá rovněž finančně. Na stabilizační aktivity v Iráku byla jen v roce 2016 vyčleněna částka 1,4 mil eur (38 mil. korun). České firmy se podílejí také na obnově iráckého ropného průmyslu.

Návštěva navazuje na cestu českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka do Iráku na podzim 2014 a je první návštěvou iráckého ministra zahraničních věcí v ČR od roku 2007.