Aktuálně

13. 2. 201718:05

Premiér Sobotka přijal předsedu chorvatského parlamentu Božu Petrova, společně ocenili intenzivní vztahy mezi oběma zeměmi

Předseda vlády Bohuslav Sobotka přijal v pondělí 13. února 2017 ve Strakově akademii předsedu Parlamentu Chorvatské republiky Božu Petrova. Mezi témata setkání patřil další rozvoj bilaterálních vztahů a hospodářské spolupráce, podpora české menšiny v Chorvatsku či stanoviska obou zemí v otázce rozšiřování EU o země západního Balkánu. Dotkli se i důsledků brexitu pro Evropskou unii.

Podle premiéra Sobotky je potěšující, že vzájemný obchod mezi ČR a Chorvatskem roste a zvyšuje se rovněž zájem českých podnikatelů a investorů o Chorvatsko jakožto zemi se značným ekonomickým potenciálem. Do Chorvatska míří také stále více českých turistů. Jedná se o dlouhodobě nejoblíbenější destinaci Čechů pro trávení dovolené v zahraničí.

Premiér Sobotka i předseda chorvatského parlamentu Božo Petrov se také shodli, že proces rozšiřování EU o země západního Balkánu má strategický význam pro stabilitu a bezpečnost celého regionu. Evropská unie musí zemím aspirujícím o členství potvrzovat zájem o jejich vstup, nicméně podle obou představitelů rychlost přibližování kandidátských zemí k EU závisí na jejich úsilí a nutných reformách.