Aktuálně

20. 2. 201717:21

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se rozhodl odvolat ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka navrhne ve čtvrtek 23. února 2017 prezidentu republiky Miloši Zemanovi odvolání z funkce ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Premiér to oznámil na tiskové konferenci v pondělí 20. února 2017.



„Jan Mládek odvedl ve funkci ministra průmyslu a obchodu za více než tři roky velký kus práce. Chci mu za to jednoznačně poděkovat. Odvedl velký kus práce, pokud jde o podporu nových investic a českého exportu a energetickou politiku. Nicméně v poslední době nejsem jako předseda vlády spokojen s tím, jak Ministerstvo průmyslu a obchodu pracuje. Zejména se jedná o postoj ministerstva ke zlepšení situace spotřebitelů na trhu mobilních služeb. Jako předseda vlády usiluji o to, aby trh lépe fungoval, zejména aby se snížila cena mobilních dat. To je můj zásadní cíl. Ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu se mi v tomto nedostávalo dostatečné podpory a v posledních týdnech vysílalo velmi rozporuplné signály. Některé věci, které zaznívaly ze strany ministerstva, přímo urážely veřejnost. A za fungování ministerstva jako celku odpovídá ministr,“
zdůvodnil premiér Sobotka své rozhodnutí.

Podle předsedy vlády musí Ministerstvo průmyslu a obchodu fungovat v souladu s vládní politikou, nemůže pracovat proti ní. Konstatoval rovněž, že politika každého ministerstva musí být čitelná a srozumitelná a lidé musí mít jistotu, že vláda stojí na jejich straně. „Chci, aby všechna ministerstva fungovala ve prospěch občanů až do voleb, a chci, aby ČSSD šla jednoznačně příkladem,“ dodal premiér Bohuslav Sobotka.

S návrhem kandidáta na nového ministra průmyslu a obchodu chce předseda vlády nejdříve seznámit prezidenta republiky.