Aktuálně

2. 3. 201716:27

Premiér Sobotka: Země V4 budou společně a důrazně postupovat proti dvojí kvalitě potravin v EU

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 2. března 2017 ve Varšavě zúčastnil mimořádného summitu zemí Visegrádské skupiny. Zástupci České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska se shodli na důraznějším postupu proti dvojí kvalitě potravin v EU a přijali společné prohlášení k výročnímu summitu EU v Římě o budoucnosti EU.

Hlavním tématem dnešního jednání zemí V4 byla dvojí kvalita potravin na jednotném trhu EU. Premiér Sobotka a česká vláda považují toto téma za zásadní. Na problém opakovaně v orgánech EU upozorňuje už od roku 2011 česká europoslankyně Olga Sehnalová. Česká vláda se k této iniciativě připojila v roce 2015 a toto téma prosazovala i v rámci loňského předsednictví Visegrádské skupiny. V červnu loňského roku byly také Evropské komisi zaslány podklady s výsledky testů potravin z různých členských států a o měsíc později bylo evropským institucím zasláno Společné prohlášení ministrů zemědělství České republiky, Slovenska, Bulharska, Chorvatska a Estonska.

„Jsem velmi rád, že dnes všechny země Visegrádské skupiny, tedy Česká republika, Polsko, Slovensko i Maďarsko, vyslaly společně jasný apel vůči Evropské komisi, že dvojí kvalita potravin v EU je vážný problém a chceme jej rychle a důrazně řešit. Je pro mě nepřijatelné, aby se v EU vytvářely dvě kategorie kvality zboží. Česká republika je v řešení tohoto problému dlouho aktivní, na problém upozornila už v roce 2011 česká europoslankyně Olga Sehnalová. Věřím, že i díky dnešním závěrům summitu V4 se nám povede Evropskou komisi probudit k důslednému řešení. S lídry V4 jsme se dnes také shodli, že Evropská komise by měla naplnit usnesení Evropského parlamentu z roku 2013. Komise by měla zadat evropskou analýzu v oblasti dvojí kvality potravin a měla by také navrhnout konkrétní legislativní změny, jež posílí ochranu spotřebitele a zabrání praktikám, které spotřebitele evidentně klamou,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Druhým tématem dnešního jednání byla příprava výročního summitu v Římě. Premiéři V4 přijali společné prohlášení, jež je příspěvkem Visegrádské skupiny do Římské deklarace, kterou zástupci členských států představí na výročním summitu v Římě na konci března.

„Jsem přesvědčen, že Evropská unie musí garantovat občanům mír, prosperitu, spravedlnost a také bezpečnost. V dnešním společném prohlášení V4 definujeme jasné priority i kroky, jak udělat Evropskou unii lepší pro občany. Klademe jasný důraz na udržení společného evropského trhu, na udržení společného schengenského prostoru a na silnou ochranu vnější evropské hranice včetně důrazu na udržení samotné Evropské unie. Věřím, že tento příspěvek V4 pomůže k tomu, aby celá Evropská unie našla v Římě jednoznačnou a společnou shodu,“ doplnil premiér Sobotka.