V médiích

3. 3. 201715:01

Bělobrádek: Čeští a izraelští vědci prohloubí spolupráci. Zintenzivní se výměna mladých odborníků

Místopředseda české vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek podepsal v Izraeli deklaraci o spolupráci Česka s Weizmannovým institutem věd (WIS). Ministr, který je v zemi od středy, o ústavu sídlícím v Rechovotu řekl, že patří k nejlepším vědeckým pracovištím na světě. O podpisu deklarace informoval Bělobrádkův úřad. Vicepremiér se také sešel s izraelským ministrem hospodářství a obchodu Eli Cohenem.

Reportáž Jakuba Szántó v Událostech ČT: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/217411000100302/obsah/527513-memoranda-o-vedecke-spolupraci


Sekce místopředsedy vlády a WIS jsou v kontaktu od začátku roku 2016 a loni v srpnu izraelská strana navštívila ČR. Deklarace počítá se zajištěním stipendijních programů pro talentované mladé vědce, krátkodobých studijních pobytů studentů doktorandského a postdoktorandského studia, společných workshopů a přednáškové činnosti.

„Je to šance pro nadějné mladé odborníky, aby se mohli zapojit do výzkumných programů na skutečně špičkových a uznávaných pracovištích,“ řekl k podpisu deklarace Bělobrádek.
Od zrození a smrti vzdálených hvězd po výzkum lidského mozku. Od vlivu globálních změn klimatu na rostliny po ochranu proti počítačovým útočníkům. Weizmannův institut je desátou nejprestižnější výzkumnou institucí planety - jedinou mimo Spojené státy.

Chystaný postdoktorandský program bude na izraelské straně financován právě Weizmannovým institutem, na české straně Akademií věd ČR. Potrvá tři roky a každá z institucí bude finančně pokrývat jeho polovinu. Pilotním projektem by mělo být vyslání dvou českých vynikajících postdoktorandů na WIS v příštím roce.

Ofir Akunis, izraelský ministr pro vědu, výzkum a vesmír: „V tomto roce bychom rádi podepsali nové memorandum pro ještě větší prohloubení naší spolupráce především ve výzkumu, počítačových technologiích, robotice a inovaci.“

Setkání s ministrem Cohenem bylo zaměřeno na výměnu informací v aplikovaném výzkumu. „V této oblasti nás zajímá nejenom know-how v komercionalizaci vědeckých výsledků, kde je Izrael světovou špičkou a my naopak máme co dohánět, ale také poznatky z probíhající reformy této oblasti,“ řekl Bělobrádek.

Spolupráce v aplikovaném výzkumu mezi Českem a Izraelem dostane podporu prostřednictvím programu INTER-EXCELLENCE, který byl českou vládou schválen v květnu 2016 a řídí ho Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Zdroj: ČTK.cz, ČT24.cz | 2. 3. 2017


Původní vydání článku najdete zde: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/2048138-cesti-a-izraelsti-vedci-prohloubi-spolupraci-zintenzivni-se-vymena-mladych-odborniku