Aktuálně

8. 3. 201715:13

Vláda podpořila zákon o sociálním bydlení i novelu telekomunikačního zákona zajišťující lepší podmínky pro zákazníky mobilních operátorů

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky ve středu 8. března 2017 schválila návrh zákona o sociálním bydlení, který má pomoci rodinám s dětmi, osamělým seniorům a dalším lidem v bytové nouzi. Dále vláda podpořila novelu zákona o elektronických komunikacích zajišťující lepší podmínky pro klienty mobilních operátorů, ale také návrh zákona o univerzitních nemocnicích. Na úvod zasedání se vláda věnovala evropským tématům včetně schválení mandátu premiéra Bohuslava Sobotky na jednání Evropské rady.

Zákon o sociálním bydlení

Vláda v souladu se závazkem ze svého programového prohlášení schválila návrh zákona o sociálním bydlení. Přináší systém sociálního bydlení, který má pomoci lidem v bytové nouzi a ve svém důsledku zamezit obchodu s chudobou.

Návrh se zaměřuje na širokou skupinu lidí, kteří čelí zásadním problémům s dostupností a cenou bydlení. Týká se tak například osob se zdravotním postižením, osamocených seniorů, mladých lidí po odchodu z dětského domova či nízkopříjmových rodin s dětmi.

Pro obce bude účast dobrovolná s tím, že samospráva, která se k sociálnímu bydlení připojí, získá přístup k dotacím na výstavbu bytů i na sociální práci s nájemníky. Lidé žijící v obci, jež se do systému nepřihlásí, nicméně o nárok na sociální byty nepřijdou – záložní systém pro ně má zajistit Úřad práce ve spolupráci se Státním fondem rozvoje bydlení. Více na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.

Novela zákona o elektronických komunikacích

Vláda přijala novelu zákona o elektronických komunikacích v podobě, která významně posiluje práva uživatelů mobilních služeb i pravomoci Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

Novela zavádí nástroje, které lidem pomohou se účinněji bránit nadsazeným cenám mobilních operátorů a umožní jim požadovat výhodnější nabídky. Jde především o právo odstoupit od smlouvy v případě zhoršení podmínek ze strany operátora oproti původní dohodě. Krom toho se zrychlí přechod klienta k jinému operátorovi včetně převedení telefonního čísla – nově budou operátoři muset žádost o převod vypořádat do 10 dní.

K lepší ochraně spotřebitelů má přispět i posílení pravomocí ČTÚ. Zvýší se například prostor pro ukládání pokut ze strany ČTÚ s tím, že úřad bude nově moci vymezit pokuty podle procenta z obratu.

Dalším záměrem novely je ošetření přechodu na modernější formát digitálního televizního vysílání DVB-T2. Jde o základní pilíř realizace Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, schválené usnesením vlády v červenci loňského roku. Více informací na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu.

Vznik univerzitních nemocnic

Vláda schválila návrh zákona, který zavádí univerzitní nemocnice jako novou formu právnické osoby. V ty se má proměnit stávajících devět fakultních nemocnic a Ústřední vojenská nemocnice, a to od 1. ledna 2018.

Zásadní výhodou nového statutu nemocnic je důslednější spolupráce s vysokými školami, která má vést k efektivnějšímu chodu nemocnic i snadnějšímu vzdělávání lékařů. Spolupracující vysoké školy budou mít zastoupení v radách jednotlivých univerzitních nemocnic, a budou tak mít reálný vliv na jejich fungování.

Návrh dále upravuje hospodaření univerzitních nemocnic a konkrétní podmínky spolupráce s vysokými školami. Univerzitní nemocnice bude hospodařit s vlastním majetkem s tím, že výnosy bude možné použít pouze na úhradu nákladů spojených s činností nemocnice. Více informací k přijatému návrhu na stránkách Ministerstva zdravotnictví.

Mandát pro premiéra Sobotku na jednání Evropské rady

V rámci jednání Výboru pro Evropskou unii na vládní úrovni byl schválen mandát pro předsedu vlády Bohuslava Sobotku na jednání Evropské rady, které se uskuteční tento týden v Bruselu.

Hlavními tématy jednání budou hospodářské otázky se zaměřením na vnitřní trh EU, téma bezpečnosti včetně prohlubování obranné spolupráce členských států, oblast migrace a předcházení migračním krizím. V rámci summitu by rovněž měla proběhnout volba předsedy Evropské rady. Více informací o mandátu předsedy vlády na jednání ER.