Aktuálně

25. 3. 201715:55

Premiér Sobotka: Římská deklarace o budoucnosti EU obsahuje i důležité české priority – bezpečnost a prosperitu

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se v Římě zúčastnil neformálního summitu 27 členských zemí Evropské unie. Společně s evropskými partnery se shodli na hlavních pilířích budoucnosti EU a všech 27 států včetně České republiky podepsaly společný dokument, který tyto priority obsahuje. Summit v Římě se uskutečnil symbolicky v den 60. výročí podpisu zakládajících smluv.

„Dnešní den považuji za mimořádně významný pro Evropskou unii i Evropu. Společně se všemi lídry členských zemí Evropské unie jsme se dosáhli shody na prioritách pro budoucí směřování unie. Shodli jsme se, že chceme pracovat na Evropě bezpečnější, prosperující, soudržnější i sociálně spravedlivější. Dnešní summit se konal u příležitosti šedesátého výročí podpisu Římských smluv, které stály u zrodu unie. Zatímco před 60 lety, kdy byly v Římě položeny základy evropské integrace, žili Češi za železnou oponou a integrace šla zcela mimo nás, dnes sedíme u jednacího stolu a ovlivňujeme cestu, kudy bude dál Evropa kráčet. Římská deklarace reflektuje naše priority, kterými jsou právě bezpečnost, soudržnost a prosperita,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Cílem dnes podepsané Římské deklarace je vytyčit další směřování EU tak, aby členské státy společně překonaly problémy, kterým v dnešní neklidné době čelíme. Ať už se jedná o hrozby terorismu, ozbrojené konflikty na Ukrajině a v Sýrii, nelegální migraci či dozvuky hospodářské krize, Evropa musí zůstat jednotná a řešit tyto problémy společně.

Evropští státnici se dnes shodli, že v budoucnu se EU zaměří na dosažení čtyř hlavních cílů: zajištění vnitřní bezpečnosti, aktivní roli EU na mezinárodní scéně, zajištění prosperity a hospodářského růstu a spolupráci v sociální oblasti včetně podpory konvergence mezi členskými státy.

Dnes podepsaná Římská deklarace reflektuje také dlouhodobé priority české vlády v evropské politice. V první řadě jde o posílení prosperity a srovnávání životních úrovní mezi státy EU. Neméně důležité je z českého pohledu zajištění bezpečnosti Evropanů. To obnáší jak zajištění ochrany vnějších hranic Unie a spolupráci v boji proti terorismu, tak také schopnost Unie bránit své zájmy a podporovat stabilitu ve svém sousedství.