13. 4. 201710:00

TV Nova - Televizní noviny: Nové zákony mají přilepšit rodinám s dětmi

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka: Kromě seniorů si přilepší i rodiny s dětmi. Poslanci dnes totiž schválili ještě několik norem právě v jejich prospěch. Hlasování ve sněmovně dnes sledovala kolegyně Lucie Heřmanská. Lucie, jaké změny tedy rodiny čekají?

Lucie HEŘMANSKÁ, redaktorka
--------------------
Dobrý večer. Poslanci dnes opravdu schválili celou řadu opatření, která podle jejich slov mají ulehčit život rodičům s dětmi. Jako první bych zmínila, že rodiče vícerčat budou zřejmě pobírat vyšší příspěvek. Podle ministra Jana Chvojky budou čerpat celkem 330 tisíc korun, tedy o zhruba 110 tisíc korun více než dosud. Tato úprava by stát v prvním roce vyšla na 400 milionů korun navíc. Mezi další změny pak patří také daňové slevy na první dítě, které vzrostou o 150 korun měsíčně. Poslanci dnes také rozhodli o tom, že rodič, o tom, že se rozšíří okruh rodin, které budou mít nárok na přídavek na dítě. Přídavek by se měl zvýšit třeba v rodinách, kde alespoň jeden rodič pracuje. Novelu teď ještě musí posoudit senátoři a podepsat prezident. Pravicová opozice to ale kritizuje s tím, že změny přicházejí účelově před volbami. Teď už slova ministra Jana Chvojky.

Jan CHVOJKA, ministr pro lidská práva /ČSSD/
--------------------
Poměrně masivně prošel můj pozměňovací návrh, který podle mě vyřešil jednu velkou nespravedlnost. A ta nespravedlnost byla v tom, že žena, která měla trojčata nebo dvojčata, měla naprosto stejný rodičovský příspěvek jako žena, která měla dítě jedno. Přitom když máme vícerčata, například dvojčata, tak platíte dvakrát více za stravu, za ošacení, za velmi drahé očkování.