13. 4. 201710:03

blesk.cz: Rodiče vícerčat dostanou od státu 330 tisíc na dítě. Polepší si i další

Vládní koalice i přes protesty opozice schválila ve Sněmovně změny v příspěvcích pro rodiče, která potěší hlavně mámy a táty vícerčat. Vzroste ale i daňová sleva na první dítě a rozšíří se navíc okruh rodin, které budou mít nárok na přídavky. Zvýší se v domácnostech, kde aspoň jeden rodič pracuje nebo má příjem nejméně na úrovni životního minima. Matky a otcové s vysokými příjmy budou moci rodičovský příspěvek také vyčerpat rychleji. Zákon míří do Senátu.

Sněmovnou prošlo zvyšování přídavků na děti i daňové úlevy. A polepší si také rodiny s vícerčaty. Úpravu prosadil ministr pro lidská práva Jan Chvojka z ČSSD, sám otec dvojčat.

"Návrh zvýší rodičovský příspěvek pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty na jeden a půl násobek současné částky," řekl v Poslanecké sněmovně ministr. Za zády měl několik sourozenců, kterých se právě tento návrh týká.

Příspěvek by se měl tedy zvýšit z 220 tisíc na 330 tisíc korun. V prvním roce by tak stát utratil o 400 milionů korun víc.
Ministr a otec dvojčat Jan Chvojka (ČSSD) prosadil změny pro rodiče vícerčat. Proč?

Pokud zákon projde a začne platit podle plánu od příštího roku, peníze navíc dostanou také rodiny, které už vícerčata vychovávají, ale nejsou jim víc než čtyři roky. "Pokud rodičům dvojčat nárok na rodičovský příspěvek z důvodu vyčerpání částky 220 tisíc korun už zanikl a oni nadále pečují o dvojčata do čtyř let věku, tak mohou požádat o dodatečný rodičovský příspěvek ve výši 110 tisíc," dodal k návrhu Chvojka, který bude kandidovat jako jednička ČSSD v Pardubickém kraji ve volbách do poslanecké sněmovny.

Paterčata Alexandry Giňové se narodila v červnu 2013. Podle nových pravidel se jich tedy změna zákona nejspíš nedotkne.

Rodiče obecně změny vítají. Jsou rádi, že dostanou peníze navíc. Jako například matka téměř tříletých dvojčat Tadeáše a Tobiáše Lucie Charvátová. Doma má ještě pětiletou dceru - výchova dvojčat se oproti její výchově - přepočteno na peníze nedá prý vůbec srovnat.

 "V případě jednoho dítěte jsou to jedny plíny, jedno mlíko, jedno očkování. Nemůžu jim rozdělit postýlku, zimní fusak, mikinu, to prostě nejde," uvedla. Podle schválených pravidel už se sice Lucie Charvátové nebude týkat celých 110 tisíc korun, protože její dvojčata budou mít narozeniny v červnu - i 70 tisíc jí ale pomůže. "Určitě jim dám část na spoření, určitě to nikde nerozfofruju," řekla spokojeně maminka.

 Pro předlohu s podpořenými poslaneckými úpravami hlasovalo 134 ze 173 přítomných poslanců. Proti jich bylo 12.
 Sobotkova ČSSD utrácí jako za Paroubka?

 Pravicová opozice dává zvyšování příspěvků do souvislosti s podzimními volbami. "Útok na mandatorní výdaje je nevídaný," řekl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Šéf TOP 09

 Miroslav Kalousek připomněl předvolební období roku 2006 za vlády

 Jiřího Paroubka, kdy se také schvaloval růst zákonem daných výdajů. "Jdete po úplně stejné cestě," vzkázal Kalousek zejména sociálním demokratům. Jde podle něho o rozhazování bez odpovědnosti.

 "Musím odmítnout, že by naše návrhy byly účelové a související s volbami," oponoval předseda klubu ČSSD Roman Sklenák. Sociální demokracie vedená Bohuslavem Sobotkou podle něho stále podporuje zaměstnance, seniory a rodiny s dětmi. "Tohle je jeden z dalších kroků," dodal.

 Nárok na přídavky na děti by měly podle dalšího schváleného koaličního návrhu, jenž předložil právě Sklenák, rodiny s příjmy do 2,7 násobku životního minima místo nynějšího 2,4 násobku. Přídavky v rodinách, v nichž aspoň jeden rodič pracuje nebo má příjem nejméně na úrovni životního minima, se mají zvýšit o 300 korun na 800, 910 a 1000 korun měsíčně podle věku dítěte.

 Bohatší rodiče můžou mít víc peněz na kratší dobu

 Vládní novela ruší nynější horní hranici čerpání rodičovského příspěvku 11 500 korun měsíčně. Rodič by mohl pobírat dávku až do výše odpovídající peněžité pomoci v mateřství, tedy 32 640 korun měsíčně. Na tuto částku budou mít nárok rodiče, kteří vydělávají víc než zhruba 81 tisíc korun. Do zaměstnání by se vraceli kolem jednoho roku dítěte.

 Z předlohy ale vypadla pasáž, která by u rodičovského příspěvku zrušila sledování docházky dětí do školky. Nadále bude platit, že rodiče mohou dát dítě do školky nejvýše na 46 hodin měsíčně, jinak o dávku přijdou.

 Poslankyně opoziční TOP 09

 Jitka Chalánková prosadila zvýšení odměn pro pěstouny. Neuspěla naopak například

 Pavla Golasowská (KDU-ČSL), jež chtěla rodinám s příjmy do 2,4 násobku životního minima vrátit pětitisícové pohřebné.

 Za doktoranty bude platit stát

 Sněmovna nepodpořila ani Sklenákův návrh, podle kterého by se přídavek na dítě nezapočítával do příjmů rozhodných pro přiznání příspěvku na bydlení. Před jeho zamítnutím varovala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), podle níž tak někteří lidé o dávku na bydlení přijdou.

 Dolní komora naopak kývla na požadavek Vlasty Bohdalové (ČSSD), který zařadí doktorandy starší 26 let ve standardním denním studiu mezi takzvané státní pojištěnce. Znamená to, že stát by za ně nově hradil zdravotní pojištění. V samostatné předloze změnu prosazoval vicepremiér

 Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Úpravu, která by ročně vyšla stát asi na 49 milionů korun, podpořila i ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).