Aktuálně

21. 4. 201717:00

Premiér Sobotka jednal s generálním tajemníkem Rady Evropy Jaglandem

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka přijal v pátek 21. dubna 2017 ve Strakově akademii delegaci Rady Evropy vedenou generálním tajemníkem Thorbjørnem Jaglandem. Tématem jednání byly priority České republiky při předsednictví ve Výboru ministrů Rady Evropy, které ČR převezme po 22 letech 19. května 2017 na ministerském zasedání v kyperské Nikósii.

Premiér Sobotka a generální tajemník Jagland jednali zejména o prioritách ČR pro období šestiměsíčního předsednictví. Tyto priority budou v nejbližších dnech schvalovány českou vládou a na jejich implementaci se bude podílet většina ministerstev.

Česká republika se za necelý měsíc ujme předsednictví ve Výboru ministrů, hlavním rozhodovacím orgánu Rady Evropy složeného ze 47 ministrů zahraničních věcí. Jedná se o výjimečnou příležitost, neboť naše republika přebírá předsednictví v Radě Evropy podruhé ve své historii. Jsem velmi rád, že jsem se mohl dnes setkat s generálním tajemníkem Jaglandem a prodiskutovat s ním priority českého předsednictví tohoto výboru, jako je ochrana lidských práv, rovnost žen a mužů, demokracie a právní stát. Diskutovali jsme také o aktuálních zahraničně-politických otázkách,“ řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Výbor ministrů je výkonným orgánem Rady Evropy. Naposledy ČR zastávala předsednictví v tomto vrcholném orgánu v r. 1995. Výbor ministrů schvaluje mj. rozpočet organizace, návrhy smluv a doporučení a dozírá nad výkonem rozsudků Evropského soudu pro lidská práva. V současné době Výboru ministrů předsedá Kypr. Po ČR převezme v listopadu 2017 předsednictví Dánsko.

Generální tajemník Thorbjørn Jagland se setkal při návštěvě ČR, která je tradiční návštěvou dané země před zahájením předsednictví ve Výboru ministrů Rady Evropy, s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem, s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem i s předsedou zahraničního výboru PSP ČR Karlem Schwarzenbergem a se Stálou delegací Parlamentu do Parlamentního shromáždění Rady Evropy.