27. 4. 20179:46

Lidové noviny: O Arménii rozhodla česká přílepková klička

PRAHA Česká republika se přidala k více než třiceti zemím světa, které hrůzy první světové války na východě tehdejší osmanské říše označily za genocidu Arménů. Cílené vyhlazování arménské menšiny čeští poslanci ve své rezoluci přirovnali k nacistickému holokaustu.

Ministr pro lidská práva Jan Chvojka rezoluci prohlásil za „demokratické usnesení suverénního státu“ a třeba šéf zahraničního výboru sněmovny Karel Schwarzenberg (TOP 09) zdůraznil, že tragédii je třeba Turecku připomínat, i když „bude bengál“.
Dost pravděpodobně se trefil, protože „bengál“ z Ankary nejspíš přijde. Odvahu českých poslanců zastiňuje fakt, že rezoluce prošla jako přílepek, o němž věděl málokdo. U novely zákona o státních svátcích ho k usnesení narychlo přidal poslanec Robin Böhnisch (ČSSD), který se „velkou“ rezolucik Arménům neúspěšně pokoušel protlačit sněmovnou již loni v létě.
Nečekané rozhodnutí, které prošlo bez politické debaty v plénu, přitom přichází v nepříliš vhodnou dobu. Čeští diplomaté se totiž v Turecku snaží odblokovat miliardové závazky v energetice a také dostat z vězení dva české aktivisty.