21. 5. 20179:46

Aktuálně.cz: Známý advokát píše Ťokovi za 2,5 milionu zákon o dálnicích. Nežádoucí, nepřiměřené, zlobí se Chvojka

Ministru Chvojkovi vadí, že kancelář advokáta Karla Muzikáře připravuje - za poměrně štědrý honorář - věcný návrh nového zákona o liniových stavbách.

Známý pražský advokát Karel Muzikář, jímž řízená kancelář WGM už dlouhá léta bojuje v arbitrážích na straně státu, se nechtěně stává předmětem politických sporů. Do dalšího z mnoha střetů se kvůli němu dostávají zástupci ČSSD a hnutí ANO.

Sociálnědemokratickému ministru pro legislativu a lidská práva Janu Chvojkovi vadí, že Muzikářova kancelář připravuje - za poměrně štědrý honorář - věcný návrh nového zákona o liniových stavbách. Právní normu, jejíž neexistence je podle mnohých názorů hlavním důvodem velmi pomalé výstavby českých dálnic, načrtává WGM na zakázku ministerstva dopravy, v jehož čele stojí Dan Ťok (ANO).

Babišovo hnutí se tak dostává do rozporu se svými dřívějšími sliby, že skoncuje s praktikami, kdy státní úřady místo vlastních lidí využívají drahé externí právníky. Chvojka kvůli tomu Ťokovi napsal na začátku května dopis, kde mu vyčítá, že takové řešení je nejen nákladné, ale údajně hrozí, že výsledná podoba zákona půjde na ruku některým privátním zájmům.

"Zadávání zpracování návrhů legislativních materiálů soukromým podnikatelským subjektům považuji za naprosto nevhodné a nežádoucí. Jsem přesvědčen, že ministerstvo dopravy jako ústřední orgán státní správy disponuje nebo, pokud tomu tak není, má disponovat dostatečným odborným aparátem na to, aby návrhy právních předpisů nebo jejich věcných záměrů dokázalo zpracovat vlastními silami," píše ministr v dopise, jehož kopii má redakce Aktuálně.cz k dispozici.

Právníci dostanou 2,4 milionu

Chvojka poukazuje i na poměrně vysoký honorář - 2,4 milionu korun - jenž by měl být externím právníkům vyplacen. "Tuto částku považuji za naprosto nepřiměřenou," soudí ministr a poukazuje, že odměna je za "pouhý věcný záměr zákona", nikoliv celý zákon.

Srovnává ji s podobně vysokou částkou 3 miliony korun, který byla údajně vynaložena za celý rok 2016 na veškeré odměny všem členům Legislativní rady vlády a jejích pracovních komisí. Ministr Chvojka proto vyzývá Ťoka, aby místo WGM využil vlastních ministerských kapacit, přičemž vyjadřuje ochotu mu s přípravou zákona pomoci.

Ťokovo ministerstvo odpovědělo Chvojkovi dopisem v pondělí 15. května. I jeho kopii má Aktuálně.cz k dipozici. Je z něj zřejmé, že Muzikářovu kancelář resort dopravy pustit k vodě nehodlá. Za nabídku pomoci z Legislativní rady vlády v dopise děkuje, nicméně je připraven celou věc s Chvojkovým týmem konzultovat teprve před "samotným zahájením řádného legislativního procesu". Tedy až bude návrh z dílny WGM hotov.

Máme moc práce

Externí právníky ministerstvo dopravy prý potřebuje, jelikož má nyní dost jiné práce. A Muzikáře si zvolilo proto, jelikož s legislativní prací v oblasti dopravy má jeho kancelář "dlouhodobou a hlubokou zkušenost".

"Ministerstvo soustřeďuje většinu svých odborných kapacit na problematiku EIA, vysokorychlostních tratí a mýta," píše se v dopise, který v zastoupení ministra Ťoka podepsal náměstek pro ekonomiku Tomáš Čoček.

Redakce Aktuálně.cz žádala o reakci i advokáta Karla Muzikáře. Na prosbu nijak nereagoval. V polovině dubnu, kdy na celou zakázku jako první upozornil deník MF Dnes, argumentoval ale téměř totožně jako nyní vedení ministerstva. "Máme dlouhodobou a hlubokou zkušenost s poskytováním právních služeb v oblasti stavebního práva a práva životního prostředí včetně problematiky posuzování vlivů na životní prostředí," uvedl tehdy.
Odveta za Radka Pokorného?

Celý spor je třeba vnímat v širších souvislostech. Tak jako ČSSD nyní vyčítá hnutí ANO spolupráci s Muzikářem, Babišovo hnutí zase dlouhodobě kritizuje sociální demokracii kvůli blízkému přátelství šéfa partaje Bohuslava Sobotka s advokátem Radkem Pokorným. Ten je Muzikářovým dávným rivalem a například v nedávné ostře sledované arbitráži se Škodou Transportation bojoval Pokorný na straně privátního subjektu proti státním Českým drahám, zastupovaným Muzikářem. ANO označilo vítězství Škody a následnou výplatu odškodnění ve výši 753 milionů korun za důsledek Pokorného kontaktů v politice. 

Může jít tedy i o reciproční "okopávání kotníků", kdy obě vládní partaje mají tendenci si vzájemně vyčítat úzké vazby na takzvané vlivové advokáty.