Aktuálně

22. 5. 201717:11

Vláda schválila více peněz pro vědu i školství a plán rozvoje vysokorychlostní železnice v ČR

Vláda Bohuslava Sobotky na schůzi v pondělí 22. května 2017 odsouhlasila vyčlenění 408 milionů korun na zvýšení platů učitelů v souvislosti s novým kariérním systémem. Schválila také v návrhu výdajů státního rozpočtu na rok 2018 a výhledu na roky 2019 a 2020 další navýšení finančních prostředků na výzkum, experimentální vývoj a inovace. Kabinet řešil i postoj České republiky k zavedení poplatků za používání dálnic v Německu a poskytnutí finanční pomoci Ukrajině na její obnovu a podporu demokratické transformace pro roky 2017 a 2018.

Kariérní systém, který obsahuje novela školského zákona, jež čeká na projednání v Senátu, mimo jiné počítá s dalším navýšením příjmů pro zkušené učitele. Uvádějící učitelé, kteří zapracovávají nové kolegy, si mají od září měsíčně polepšit až o 3 000 korun, třídní učitelé o 1 500 korun a výchovní poradci o 1 000 nebo 2 000 korun. Zvýšené náklady na financování jejich platů do konce letošního roku ve výši 408 milionů korun rozhodla vláda uhradit z úspory za správu státního dluhu.

Více peněz na vědu, výzkum a inovace

Vláda schválila návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, experimentální vývoj a inovace na rok 2018 se střednědobým výhledem na léta 2019 a 2020 a dlouhodobým výhledem do roku 2024. Příští rok má stát dát na podporu vědy a výzkumu 36,225 miliardy korun, což je o téměř čtyři miliardy korun více než letos a o 1,2 miliardy více, než kolik předpokládal původně schválený střednědobý výhled. Vláda Bohuslava Sobotky chce, aby tento trend pokračoval i v příštích letech. Proto v návrhu střednědobého výhledu na roky 2019 a 2020 počítá s dalším navýšením na 37,8, respektive 39,3 miliardy korun.

Rozvoj vysokorychlostní železnice v ČR

Vláda odsouhlasila také koncepci rozvoje vysokorychlostní železnice. Schválený materiál Program rozvoje Rychlých železničních spojení v ČR počítá s výstavbou nové páteřní sítě vysokorychlostních železničních koridorů a s jejich napojením na úseky konvenčních tratí s vyššími rychlostními parametry. Plánovaná síť by měla propojit Prahu, Brno a Ostravu s Berlínem, Vídní, Bratislavou, Katovicemi a Bavorskem a napojit ČR na evropskou síť vysokorychlostních železnic. Ministerstvo dopravy teď začne zpracovávat studie proveditelnosti.

Kriminalita v ČR dál klesá

Ministři se rovněž seznámili se zprávou Ministerstva vnitra o situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku na území České republiky v roce 2016. Vláda kvitovala, že v loňském roce došlo k dalšímu snížení kriminality, a to meziročně o téměř 12 procent. Zároveň opět stoupla přímá objasněnost trestné činnosti, přičemž 46,6 procenta je nejlepším výsledkem od roku 1994. Policie zajistila také historicky nejvíce majetku z trestné činnosti – za 9,94 miliardy korun. Podle premiéra Bohuslava Sobotky k tomu přispěla i personální stabilizace policejního sboru, což je jeden z pozitivních důsledků vládních kroků v oblasti zvyšování příjmů a zlepšování pracovních podmínek příslušníků bezpečnostních sborů.

Česko se zatím nepřipojí k žalobě na německé dálniční poplatky

Vláda se také zabývala otázkou možné žaloby na Německo kvůli zavedení poplatků na dálnicích, které řada zemí považuje za diskriminační vůči cizincům. Vláda vzala na vědomí stanovisko Evropské komise, která rozhodla, že příslušné německé právní normy neodporují právu EU. ČR proto nebude na základě analýzy Ministerstva dopravy sama o sobě iniciovat žalobu u Soudního dvora EU. Pokud by však žalobu podal jiný členský stát EU, zváží vláda případné další kroky.

Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-22--kvetna-2017-156500/