Archiv zpráv minulých vlád

31. 5. 201712:02

Jan Chvojka: Vláda pokračuje v boji proti korupci

Akční plán boje s korupcí na rok 2018 připraví do konce letošního listopadu ministr Jan Chvojka. Akční plán bude doplňovat analytický materiál „Východiska pro vytvoření protikorupčního strategického dokumentu České republiky pro období po roce 2017“. Vyplývá to z dnešního jednání vlády.

„Pokračujeme tím v dalším zužování prostoru pro korupci ve státní správě. Vláda dokázala prosadit velkou část svého protikorupčního programu. Máme fungující registr smluv, prosadili jsme například prokazování původu majetku, zpřísnění zákona o střetu zájmů i zákona o boji proti praní špinavých peněz,“ uvedl ministr Jan Chvojka.

Vypracování analytického materiálu současně s Akčním plánem boje s korupcí na rok 2018 umožní rychlé a efektivní navázání protikorupční strategie na navazující období po roce 2017. Oba protikorupční dokumenty budou během léta diskutovány s odbornou i laickou veřejností. Do materiálů budou zahrnuty i podněty ze strany poradních orgánů vlády a občanské společnosti.

Vláda byla rovněž výroční zprávou informována o činnosti Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí v roce 2016 a o plánu činnosti na rok 2017.

Rada vlády bude připomínkovat vytipované právní předpisy. Jedná se o návrh zákona o sportu a návrh zákona, kterým se mění zákon o podmínkách podnikání a výkonu státní správy v energetických odvětvích. U ostatních návrhů právních předpisů bude sledováno hodnocení korupčních rizik.  Na jednání Rady vlády by měly být projednávány následující materiály.

Legislativní materiály:

Nelegislativní materiály: