Aktuálně

2. 6. 201711:17

Bohuslav Sobotka: Je důležité, že se nám daří promítat výsledky ekonomického růstu do životní úrovně obyvatel

Dnešní zpřesněný odhad HDP potvrdil dřívější dobré zprávy. Podle Českého statistického úřadu vzrostl meziročně v prvním čtvrtletí hrubý domácí produkt o 2,9 procenta a o 1,3 procenta ve srovnání s předešlým čtvrtletím. Zásadní je, že podle statistiků se na tomto podílely prakticky všechny složky národního hospodářství, zahraniční i domácí poptávka. Zároveň v tomto období vzrostla meziročně o 1,5 procenta i zaměstnanost.

Je zcela zásadní, že se vládě za dobu jejího působení podařilo vrátit ekonomiku zpět k růstu po řadě let stagnace a propadu. Zejména je pro mě důležité, že se nám daří promítat výsledky tohoto ekonomického růstu do životní úrovně obyvatel a jejich jistot. Na mzdách se promítla řada vládních kroků, u domácnosti státních zaměstnanců se rovněž projevil výrazný růst mezd v tomto odvětví. Snížila se také míra nezaměstnanosti v naší zemi o polovinu z 6,7 % na 3,3 %, počet volných míst zvýšit téměř 4 x z 39 tisíc na současných 159 tisíc, zvýšili jsme minimální mzdu z 8500 korun postupně až na 11 tisíc korun a průměrnou mzdu ve 4. čtvrtletí 2016 na 29 320 Kč. Čísla jasně ukazují, že jdeme správným směrem.

I v posledním roce této vlády učiníme maximum pro udržení dobrého tempa ekonomického růstu a proto, aby se výsledky ekonomického růstu promítly do zkvalitňování veřejných služeb, přijmu zaměstnanců a domácnosti, tak aby spotřeba domácnosti byla vedle exportu a investic i nadále stabilním pilířem ekonomického růstu.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR