Aktuálně

9. 6. 201715:39

Ministři členských států, představitelé Evropské komise a zástupci NATO a zbrojního průmyslu se v Praze shodli na posílení obrany EU

V pátek 9. června se na základě iniciativy předsedy vlády Bohuslava Sobotky a předsedy Evropské komise Jean-Claude Junckera uskutečnila Pražská konference o obraně a bezpečnosti DESCOP. Na pražském Žofíně se sešli ministři zahraničí a obrany členských států, představitelé EU a NATO a zástupci zbrojního průmyslu. Řečníci přivítali aktuální návrhy Evropské komise k posílení obrany EU, shodli se na prohlubování spolupráce EU a NATO a ocenili zřízení Evropského obranného fondu.

„Praha se dnes pořádáním konference DESCOP zařadila mezi metropole, kde se tvoří budoucnost EU. Bylo mi ctí, že jsem u nás mohl přivítat evropské politické špičky a zástupkyni generálního tajemníka NATO. Obrana a bezpečnost jsou témata, která členské státy sjednocují a kterým se musíme bezpodmínečně věnovat, abychom posílili důvěru občanů v evropský projekt,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

„EU dává na obranu zhruba polovinu toho, co USA, ale dosahujeme jen 15 % jejich efektivity," komentoval důvody nutnosti posílení spolupráce v obraně předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Konference potvrdila, že posilování evropské obrany není v rozporu se závazky v NATO. „Silnější EU znamená silnější NATO a silnější NATO znamená silnější obranu Evropy,“ zdůraznila náměstkyně generálního tajemníka NATO Rose Gottemoeller.

Společná bezpečnostní a obranná politika je i nadále postavena na mezivládním základě a na její podobě se musejí shodnout všechny členské státy EU. Poprvé v historii však mezi nimi panuje shoda na potřebě posunout se v otázce obrany dopředu. Pražská konference o obraně a bezpečnosti se stala významnou součástí širšího rámce, v rámci kterého se rozhoduje o dalších konkrétních krocích a aktivitách.

Evropská komise tento týden ve svých návrzích ukázala možné směry, kterými se členské státy mohou vydat.

Zřízením Evropského obranného fondu dala Komise na stůl také konkrétní a praktický nástroj, který může mít zásadní vliv na investice členských států do obranných schopností, omezí duplikace výdajů na obranu a podpoří evropský obranný průmysl. Česká republika je připravena se do těchto aktivit plně zapojit.

Pražská konference navazuje na diskusi o budoucnosti EU, kterou lídři EU27 vedli v Bratislavě a v Římě. Posilování bezpečnosti a obrany patří mezi jednu z priorit pro budoucí směřování Evropské unie. Na dnešní akci naváže za dva týdny Evropská rada, která se i na základě dnešní diskuse bude zabývat prohlubováním spolupráce EU v obraně a bezpečnosti.