Aktuálně

19. 6. 201718:36

Premiéři zemí V4 a Beneluxu jednali o budoucnosti EU, vnitřním trhu i obranné politice

V pondělí 19. června 2017 se předseda vlády Bohuslav Sobotka zúčastnil summitu předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny a zemí Beneluxu ve Varšavě. Hlavními tématy jednání byla budoucnost Evropské unie, brexit, vnitřní trh a volný pohyb osob či migrace. Premiéři jednali také o společné bezpečnostní a obranné politice, Východním partnerství a o vztazích s Ruskem.

Český premiér Bohuslav Sobotka, polská premiérka Beata Szydlová, slovenský premiér Robert Fico a maďarský premiér Viktor Orbán se shodli spolu s předsedy vlád zemí Beneluxu na posilování vzájemné spolupráce, a to i v konkrétních oblastech jako jsou hospodářství, věda a výzkum, vzdělávání či kultura.

V otázce budoucnosti Evropské unie považují premiéři V4, premiér Belgie Charles Michel, premiér Nizozemska Mark Rutte a premiér Lucemburska Xavier Bettel za důležité uchování a posílení jednoty a soudržnosti. Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že pro ČR zůstává prioritou, aby další integrace byla v maximální míře ve formátu 27 členských států a nevedla k dělení na jádro a periferii. Hlavními úkoly Unie by pak měla být garance bezpečnosti jejím obyvatelům a garance hospodářské a mzdové konvergence.

„Na setkání V4 a Beneluxu jsem mluvil o velkých rozdílech v platech a životní úrovni mezi našimi zeměmi, je nutné to změnit. Sdělil jsem také naše výhrady k migračním kvótám. Země EU musí mít možnost se rozhodnout, jakou formou budou s migrací pomáhat. A jednoznačně jsem podpořil užší spolupráci Evropy v obraně a bezpečnosti,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Všechny státy EU by také měly podle předsedů vlád zemí V4 a Beneluxu vystupovat jako jeden celek při vyjednávání o odchodu Velké Británie z EU. Česká republika bude prosazovat především práva Čechů pobývajících a pracujících v Británii.

Premiér Bohuslav Sobotka jednal s ostatními předsedy vlád také o vnitřním trhu a volném pohybu osob. Právě vnitřní trh je podle něj hlavním motorem hospodářského růstu celé EU a je jedním z klíčových předpokladů jejího socioekonomického rozvoje, konvergence a stability. EU by se proto měla zaměřit na odstraňování překážek na vnitřním trhu, včetně mzdových rozdílů.

Dalším z témat byla společné bezpečnostní a obranná politika EU, kde premiér Bohuslav Sobotka informoval partnery o průběhu Pražské konference o obraně a bezpečnosti. Podle něj je nyní důležité ustavení Evropského obranného fondu i Stálé strukturované spolupráce.

Premiéři zemí Visegrádské skupiny a Beneluxu jednali také o Východním partnerství, především pak o summitu Východního partnerství, který se uskuteční v listopadu letošního roku v Bruselu. Hovořili rovněž o vztazích s Ruskem a monitorování ruských aktivit ve východní Evropě. Jedním z témat pak byla otázka migrace. Předseda vlády Bohuslav Sobotka zde znovu připomněl, že je nutné se zaměřit na řešení skutečných příčin, včetně ochrany vnějších hranic EU, spolupráce se třetími zeměmi a zefektivnění návratových politik.

Dnešní summit je zároveň závěrečným setkáním pod taktovkou polského předsednictví ve V4. Premiéři České republiky, Polska, Slovenska a Maďarska se proto setkají ještě na Královském hradě ve Varšavě, aby spolu jednali o prioritách Maďarska, které se předsednictví ve Visegrádské skupině ujímá 1. července 2017.