Aktuálně

23. 6. 201714:52

Evropští státníci podpořili volný obchod a pokračování podpory zemí severní Afriky v boji s nelegální migrací

Hlavy států a předsedové vlád členských zemí EU se během druhého dne jednání Evropské rady věnovali hospodářským otázkám ve světle vnitřního trhu, volného obchodu a průmyslové politiky. Dalšími tématy jednání byla migrace a digitální agenda.

Lídři EU se shodli v pozitivním hodnocení ekonomického vývoje v Evropě, kde všechny členské země EU nyní vykazují hospodářský růst, počet zaměstnaných osob je nejvyšší v historii. „Velmi mne těší, že ČR patří k zemím s nejsilnějším růstem v Evropě. Musíme pokračovat v tlaku na zvyšování mezd a srovnávání životní úrovně se zeměmi západní Evropy. Na nutnosti sbližování životních úrovní napříč EU jsme se dnes ráno shodli také s francouzským prezidentem Macronem, který tento cíl jednoznačně podpořil,“ uvedl premiér Sobotka.

ČR přivítala diskusi o dalším směřování vnitřního trhu, který patří k dlouhodobým českým prioritám. Vnitřní trh je hlavním motorem hospodářského růstu celé Unie a jedním ze základních předpokladů dalšího ekonomického rozvoje včetně sbližování životní úrovně mezi členskými státy. „Jsem velmi rád, že se nám do závěrů Evropské rady podařilo dostat důraz na efektivní naplňování stávající legislativy i implementaci návrhů, které přispějí ke zlepšení fungování vnitřního trhu,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Dalším tématem dnešního jednání evropské osmadvacítky byl volný obchod – oblast, v níž nám Unie poskytuje velmi výraznou přidanou hodnotu díky otevírání nových trhů a odstraňování překážek také pro český vývoz. Lídři EU se shodli na nutnosti modernizace nástrojů na ochranu obchodu, které narovnají nerovné podmínky vůči třetím zemím, které zvýhodňují některé sektory v rozporu s platnými obchodními pravidly.

Pro Českou republiku, jako nejprůmyslovější zemi EU, byla dnes důležitá také debata o roli průmyslové politiky. ČR dlouhodobě apelovala na Evropskou komisi, aby se věnovala podpoře průmyslové základny EU a to se podařilo promítnout i do závěrů Evropské rady.

Lídři EU dnes hovořili také o migraci a reformě azylového systému. „S evropskými partnery jsme v rámci debaty o migraci řešili situaci na středomořské trase. Shodli jsme se, že je třeba dále podporovat země severní Afriky v boji proti nelegální migraci. Bude posílen výcvik libyjské pobřežní stráže, na kterém se ČR aktivně finančně podílí a jsme připravení naši pomoc zvýšit,“ shrnul výsledky jednání předseda vlády.

Závěrečným tématem summitu byla digitální agenda. Ještě před jednáním Evropské rady apeloval český premiér a dalších 16 státníků na předsedu Donalda Tuska, aby se právě tato oblast stala pravidelným bodem jednání na vrcholných schůzkách EU. Témata digitální ekonomiky budou v následujícím půlroce prioritou estonského předsednictví Rady EU. Digitální agendou se bude zabývat také mimořádný Digitální summit, který se uskuteční na konci září v Tallinnu.