Aktuálně

28. 6. 201715:34

Druhý den premiéra Sobotky v Japonsku: Setkal se s korunním princem Naruhitem a jednal s českými a japonskými podnikateli o nových investicích

Premiér Bohuslav Sobotka pokračuje v oficiální návštěvě Japonska. Dnes ráno zahájil v Tokiu česko-japonské podnikatelské a investiční fórum, přednášel na Josai Univesity, setkal se s korunním princem Naruhitem a s předsedou dolní komory Parlamentu Tadamori Oshimou. Na závěr dnešního dne jednal premiér Sobotka s vedením společnosti Asahi Breweries a dalšími významnými firmami.

Podnikatelské a investiční fórum, kterého se zúčastnil spolu s premiérem také ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček a generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera, mělo za cíl hledat příležitosti pro posílení vzájemného obchodu i investic mezi oběma zeměmi. Fóra se zúčastnili jak čeští, tak japonští podnikatelé, kteří spolu prodiskutovali konkrétní oblasti možné spolupráce.

Premiér Sobotka dopoledne navštívil Josai University. Vedení školy mu zde udělilo čestný doktorát. Premiér také přednášel studentům na téma budoucnost Evropské unie a Evropy.

V paláci Togu se premiér Bohuslav Sobotka sešel s japonským korunním princem Naruhitem. Hovořili o úrovni bilaterálních politických, ekonomických, mezilidských a kulturních česko-japonských vztahů. Předseda vlády Bohuslav Sobotka ocenil, že obě země věnují rozvoji vzájemných vazeb velkou pozornost, což se odráží mimo jiné i v ekonomické oblasti.

S předsedou dolní komory Parlamentu Tadamorim Oshimou jednal předseda vlády Bohuslav Sobotka především o ekonomické spolupráci, zahraničně-politických tématech, bezpečnostní spolupráci a o Dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií a Japonskem.

Český předseda vlády odpoledne navštívil společnost Asahi Breweries, kde diskutoval s vedením firmy o dalších plánech rozvoje Plzeňského Prazdroje, jehož majitelem se společnost stala na jaře r. 2017. Kromě Prazdroje vlastní Asahi pivovary v řadě dalších evropských zemí. Jedním z témat, které premiér s vedením společnosti probíral, byla možná další spolupráce v oblasti potravinářství.

Večer se předseda vlády Sobotka zúčastnil slavnostní recepce na českém velvyslanectví v Japonsku. Na setkání byli rovněž zástupci významných japonských firem, které investují v České republice, čeští krajané a čeští studenti aktuálně studující v Japonsku.

Premiérova návštěva v Japonsku pokračuje, zítra je na programu setkání se starostou Kjóta i jednání se společností Shimadzu, která je lídrem v oboru technologických inovací.