Aktuálně

29. 6. 201717:03

Premiér Sobotka jednal v Kjótu s vedením společnosti Shimadzu o posílení spolupráce s ČR v technologické oblasti

Premiér Bohuslav Sobotka je třetím dnem na oficiální návštěvě Japonska. Dnes se v Kjótu setkal s vedením společnosti Shimadzu, která se zabývá výrobou špičkových technologických medicínských a laboratorních přístrojů, laserů a přístrojů pro letectví.

Premiér byl přítomen podpisu memoranda o spolupráci mezi Mezinárodním centrem klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a touto společností s celosvětovým působením. Nemocnice chce se společností Shimadzu, která má pobočky po celém světě, spolupracovat na vývoji hmotnostního spektrometru, jenž může být použit např. pro výzkum nádoru mozku. S vedením společnosti premiér Sobotka diskutoval o možném prohloubení spolupráce s českými firmami a technologickými pracovišti.

Premiér Sobotka se dnes v Kjótu společně s ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem setkali formou pracovního oběda s českou podnikatelskou delegací. Se zástupci českých firem diskutovali především o konkrétních oblastech pro posílení obchodní spolupráce mezi ČR a Japonskem a možnostech vlády a Ministerstva průmyslu a obchodu, jak pomoci více zintenzivnit obchodní příležitosti.

Česká delegace se dnes z Tokia do Kjóta přesunula prostřednictvím rychlovlaku šinkansen. Síť vysokorychlostních železnic spojuje většinu významných japonských velkoměst na ostrovech Honšú a Kjúšú. Podle premiéra Sobotky je japonská síť rychlovlaků velkou inspirací zejména pro Českou republiku, kde se vláda zabývá přípravou rychlostních železničních spojení a napojení našich tratí na mezinárodní koridory.

Večer se předseda vlády Sobotka společně s českou delegací zúčastnili slavnostní večeře spolu se starostou města Kjóto Daisaku Kadokawou.

Zítra premiér Bohuslav Sobotka zakončí společně s českou delegací oficiální návštěvu v Japonsku ve městě Hirošima, kde uctí památku obětí druhé světové války.