Aktuálně

4. 7. 201715:07

Premiéři zemí V4 jednali o budoucnosti EU a dalším postupu v otázkách migrační politiky

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se zúčastnil v úterý 4. července 2017 summitu premiérů zemí Visegrádské skupiny. Tématy jednání byly aktuální evropské otázky ve světle červnové Evropské rady, revize směrnice o vysílání pracovníků a návrh na Evropský pilíř sociálních práv. Premiér Sobotka se sešel také s prezidentem Egyptské arabské republiky Sísím, který je hostem druhé části summitu.

Český premiér Bohuslav Sobotka, polská premiérka Beata Szydlová, slovenský premiér Robert Fico a maďarský premiér Viktor Orbán při dnešním jednání navázali na poslední summit Visegrádské skupiny ve Varšavě. Zároveň zhodnotili výsledky poslední Evropské rady s důrazem na diskusi o budoucím směřování EU a konkrétní návrhy v podobě revize směrnice o vysílání pracovníků a Evropského pilíře sociálních práv. Předsedové vlád zemí V4 pokračovali také v koordinaci postojů k řízení, které Evropská komise zahájila vůči České republice, Polsku a Maďarsku v souvislosti s prováděním rozhodnutí o relokacích.

K otázce vysílání pracovníků uvedl premiér Bohuslav Sobotka, že je klíčové navázat na výsledky setkání premiérů V4 s předsedy vlád zemí Beneluxu a prezidentem Francie. Pro ČR zůstává klíčové, aby právní úprava vysílání pracovníků neohrožovala konkurenceschopnost českých firem a umožňovala jednoduchý a nediskriminační volný pohyb služeb.

Ke společnému prohlášení institucí Evropské unie k Evropskému pilíři sociálních práv předseda vlády Bohuslav Sobotka uvedl, že ČR přivítala vydání návrhu evropského pilíře sociálních práv a pokud bude iniciativa správně provedena, může vést ke zlepšení sociální situace ve státech V4 a ke zlepšení fungování jednotného trhu EU. Za nejcitlivější oblast poté označil otázku stanovení mezd, organizace a financování zdravotní péče a důchodové politiky.

Jednání s prezidentem Egypta

Na okraj summitu jednal premiér Bohuslav Sobotka s egyptským prezidentem Abd al-Fattáhem as-Sísím, který je hostem druhé části summitu. Tématy jejich jednání byla hospodářská spolupráce ČR a Egypta, spolupráce v oblasti bezpečnosti a obranném průmyslu a lidskoprávní situace v Egyptě.

Egypt je zařazen na seznam tzv. zájmových zemí Exportní strategie ČR pro období 2012–2020, v Egyptě působí také jedna ze tří afrických zahraničních kanceláří agentury CzechTrade. Země patří k nejvýznamnějším partnerům ČR v arabském regionu i v Africe, přičemž obrat vzájemné obchodní výměny se pohybuje mezi 400 a 500 miliony dolarů. Podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky je zde stále velký prostor pro růst obchodní spolupráce, za prioritní oblasti pak označil energetiku, zemědělskou výrobu, odpadové hospodářství a vodohospodářství.

Předseda vlády Sobotka také ujistil egyptského prezidenta Sísího, že Česká republika plně podporuje Egypt v jeho boji s terorismem. Stabilita Egypta je podle premiéra Sobotky klíčová pro stabilitu celého regionu a Egypt potřebuje v tomto boji silné partnery. Česká republika proto poslala v minulých letech egyptské policii a armádě nezbytné vybavení, včetně pistolí a vojenské techniky. Na Sinaji také působí letoun CASA s českou jednotkou.

V neposlední řadě se premiér Bohuslav Sobotka s egyptským prezidentem věnovali oblasti cestovního ruchu, který je velmi významnou součástí česko-egyptských vztahů. Jen v loňském roce se do Egypta vydalo 120 tisíc Čechů.

Před zahájením summitu si premiér Bohuslav Sobotka prohlédl také Baziliku sv. Štěpána, která je nejvýznamnější duchovní stavbou v Maďarsku a zároveň třetí nejvyšší stavbou v zemi.