Aktuálně

19. 7. 201712:00

Premiéři zemí V4 jednali o migraci, pomoci Itálii a dvojí kvalitě potravin

Ve středu 19. července 2017 se v Budapešti premiér Bohuslav Sobotka zúčastnil druhého summitu Visegrádské skupiny pod předsednictvím Maďarska. S předsedy vlád Maďarska, Polska a Slovenska jednal především o migraci a dvojí kvalitě potravin. Hostem druhé části summitu pak bude izraelský premiér Benjamin Netanjahu, se kterým se následně premiér Sobotka setká i na samostatném jednání.

Český premiér Bohuslav Sobotka, maďarský premiér Viktor Orbán, slovenský premiér Robert Fico a polská premiérka Beata Szydlová navázali na své setkání 4. července. V úvodu se zabývali řízením, které je vedeno proti ČR, Maďarsku a Polsku kvůli porušení smlouvy ve věci relokačních závazků. Podle premiéra Bohuslava Sobotky platí, že kvóty nefungují a postoj Komise spíše oddaluje úspěšné řešení migrační krize. Pozornost by se podle něj měla věnovat především ochraně vnějších hranic, spolupráci s klíčovými třetími zeměmi a efektivnější návratové politice. Tyto principy předsedové vlád zemí V4 vtělili do společného prohlášení.

Zvláště ve Středomoří je nyní situace velmi vážná, Česká republika je podle premiéra Bohuslava Sobotky okamžitě připravena poskytnout finanční pomoc ve výši téměř 900 000 eur na činnost libyjské pobřežní stráže a pomáhat Itálii s návraty nelegálních migrantů. Premiéři států Visegrádské skupiny v té souvislosti adresovali společný dopis předsedovi italské vlády s nabídkou pomoci při zvládání následků migrační krize. 

Předseda vlády Bohuslav Sobotka znovu s dalšími premiéry zemí Visegrádské čtyřky jednal o problematice dvojí kvality potravin. Od březnového summitu V4 ve Varšavě, který se tomu věnoval, podle něj nedošlo k výraznému posunu. Nová studie českého Ministerstva zemědělství navíc potvrdila, že dvojí kvalita potravin je reálným jevem. „Tyto praktiky považuji za klamavé a tedy postižitelné. Jsem přesvědčen, že Evropská unie má nástroj, jak tuto situaci řešit,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka. Premiéři zemí V4 proto přijali společnou deklaraci, která vyzývá, aby se orgány EU touto problematikou urgentně zabývaly a případně došlo k úpravě legislativy EU.

Mezi dalšími tématy, kterým se předsedové vlád zemí Visegrádské skupiny věnovali, bylo téma Evropského pilíře sociálních práv a přesun agentur EU v návaznosti na odchod Velké Británie z Evropské unie.