Pro média

28. 7. 201713:52

Počet nových případů hepatitidy C stoupá. Až 60% nových případů je diagnostikováno mezi uživateli drog. Léčba je možná.

PRAHA, 28.07.2017 – Světový den boje proti hepatitidě připadá na 28. července. Společným cílem osvětových akcí a zdravotních programů po celém světě je eliminovat do roku 2030 virovou hepatitidu. Virová hepatitida B a C se přenáší zejména krví, popř. pohlavním stykem či z matky na plod. Prevence tedy hraje důležitou roli v zabránění dalšího přenosu. U uživatelů drog je významným preventivním nástrojem výměna injekčního materiálu, nabídka testování a kontaktování uživatelů prostřednictvím specializovaných programů jako jsou kontaktní centra a terénní programy.

Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že virové hepatitidy si každý rok vyžádají odhadem 1.4 milionu obětí, často je příčinou úmrtí cirhóza či karcinom jater. Vroce 2015 žilo na celém světě schronickou hepatitidou 325 miliónů lidí. Léčba těchto onemocnění je možná, v případě léčby hepatitidy typu C je úspěšnost 95% po 2-3 měsíční léčbě [1].V České republice bylo za rok 2016 evidováno nejvíce případů hepatitidy C (1104) za posledních 20 let. Podíl injekčních uživatelů drog tvoří dlouhodobě 60-70% nově diagnostikovaných případů[2]. Výskyt hepatitidy typu B je díky zavedenému plošnému očkování velmi nízký. Proti hepatitidě typu C zatím očkování neexistuje.

Prevence hepatitidy může ušetřit miliony

Sociální pracovníci ze 104 nízkoprahových programů v ČR rozdali v roce 2015 celkem 6,4 milionů stříkaček[3]. Některé z těchto programů nabízí uživatelům drog také alternativu injekčních stříkaček – želatinové kapsle. Roste i počet provedených testů na infekce, jako jsou HIV, hepatitida B a C či syfilis.

"V oblasti harm reduction a prevence jako takové jdou nestátní organizace příkladem, nicméně, situace je dlouhodobě neudržitelná, programy jsou poddimenzované a nedostatek personálu má za výsledek nižší pokrytí preventivními službami a tím pádem i nárůst rizika přenosu infekčních onemocnění," uvádí Jindřich Vobořil, národní protidrogový koordinátor.

Strategie prevence a minimalizace rizik je mnohem levnější než léčba nakažených. Ta se totiž může vyšplhat přepočtu až na téměř 1.3 milionu korun (48000 EUR[4]) za jednoho pacienta.

Jak je na tom Evropa?

Jak vyplývá z nově vydané zprávy EMCDDA[5] Odhad trendů v injekčním užívání drog v Evropě na základě dat o osobách nastupujících protidrogovou léčbu za jednotlivé země[6], počet injekčních uživatelů nelegálních drog v určitých částech Evropy po mírném poklesu v minulých letech spíše mírně stoupá. Ve většině zemí zůstává hlavní injekčně užívanou drogou heroin, ale objevují se i nové návykové látky, jako jsou katinony, nové stimulační látky, látky na vylepšení vzhledu a povzbuzení výkonu.

Přestože jsou v současnosti k dispozici efektivní způsoby léčby hepatitidy C, míra vstupu injekčních uživatelů drog do léčby je nízká a situace se zlepšuje jen pomalu. Mezi hlavní překážky patří nízká míra testování a nákladnost léčby, ale zejména obavy klinických lékařů z nespolupráce uživatelů drog. „Důležité je předávání pozitivních osob k dalšímu vyšetření a případné léčbě. Ukazuje se, že při vhodném nastavení léčebného režimu je míra spolupráce a účinnost léčby u injekčních uživatelů srovnatelná s neuživateli drog. V současnosti jsou navíc k dispozici antivirové preparáty s velmi vysokou účinností. I když jsou velmi drahé, vyplácí se celé společnosti. Studie modelující výskyt hepatitidy C ve světě totiž ukazují, že léčba má významný preventivní efekt snižující další šíření nákazy mezi uživateli drog,“shrnuje Viktor Mravčík, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti.

Rizikové prostředí pro šíření virových hepatitid představuje zejména prostředí věznic, kde je vysoká koncentrace osob včetně (injekčních) uživatelů drog. Prevence a péče infekcí mezi uživateli drog ve věznicích je však stále neadekvátní a nejsou vnich k dispozici jinak běžně dostupné preventivní programy, jako jsou právě výměnné programy jehel a stříkaček [4].

Podle zmíněné zprávy EMCDDA je ve většině zemí EU virem hepatitidy typu C infikována nadpoloviční většina injekčních uživatelů drog. Například v Portugalsku se na základě nejaktuálnějších dat zroku 2015 předpokládá až 84% promořenost, v Lotyšsku 49 % v Polsku až 72 %, v Maďarsku promořenost vzrostla na 50 % a na Slovensku na 59 %. V České republice je hepatitidou C promořeno přibližně 30 % uživatelů, což je pod úrovní většiny zemí EU, nicméně, je to nejrozšířenější infekční choroba u uživatelů drog a je nutné provádět léčebná a preventivní opatření k zabránění dalšímu šíření.

Kontakt pro média:

MgA. Renata Hladná
Média a PR, Odbor protidrogové politiky
M +420 728 302397
e-mail:hladna.renata@vlada.cz
www.vlada.cz
www.drogy-info.cz


[1]http://www.who.int/campaigns/hepatitis-day/2017/en/

[2]Program EPIDAT,https://www.drogy-info.cz/drogova-situace-2015/opatreni-zamerena-na-zdravotni-souvislosti-a-dusledky-uzivani-drog-2015/http://www.szu.cz/publikace/data/vybrane-infekcni-nemoci-v-cr-v-letech-2006-2016-absolutne

[3] http://www.drogy-info.cz/data/obj_files/23496/700/VZ_drogy_2014_fin03_v160202.pdf

[4] Zaostřeno 3/2016: Infekční onemocnění spojenás užíváním drog v Evropě, str. 8: https://www.drogy-info.cz/data/obj_files/32149/720/Z3_2016.pdf

[5] Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost http://www.emcdda.europa.eu/data/stats2017

[6] Zpráva je k dispozici online: http://emcdda.europa.eu/publications/technical-reports/estimating-trends-injecting-drug-use-europe-using-national-data-drug-treatment-admissions)

Další informace:

http://www.who.int/campaigns/hepatitis-day/2017/en/

http://www.worldhepatitisday.org/showyourface