Aktuálně

8. 8. 201712:21

Bohuslav Sobotka: Také v červenci byla nezaměstnanost rekordně nízká

Červencové údaje o počtu nezaměstnaných v ČR potvrzují, že česká ekonomika prožívá za naší vlády jedno z nejúspěšnějších období v novodobé historii. 303 074 uchazečů o zaměstnání, které evidoval ke konci měsíce Úřad práce, je při srovnání stejného ročního období nejlepším výsledkem od roku 1997. Meziměsíčně sice nezaměstnanost stoupla o desetinu na 4,1 procenta, ale meziročně máme o bezmála 89 600 nezaměstnaných méně, což je jistě velmi dobrá zpráva. Opět jsme v tomto ohledu podle dostupných dat potvrdili roli lídra v celé EU.

Vývoj na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období. Trh práce ovlivňuje především růst české ekonomiky, průmyslové výroby a sezonní práce, které jsou v plném proudu zejména ve stavebnictví, lesnictví, zemědělství a cestovním ruchu.

Velmi pozitivní zprávou také je, že se meziměsíčně i meziročně opět zvýšil počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelé v červenci nabízeli prostřednictvím Úřadu práce ČR 188 066 míst, což je o 4 566 více než v červnu a o 52 308 více než před rokem. Pozitivní je, že se daří vytvářet i pracovní příležitosti pro osoby se zdravotním postižením. Aktuálně jich je v nabídce téměř 13 tisíc.

Je to důkaz, že naše vláda udělala řadu efektivních kroků v podpoře zaměstnanosti, v podpoře ekonomického růstu. Z dobré ekonomické situace naší země musí těžit především její občané. Proto budeme i nadále prosazovat další zvýšení minimální mzdy i růst platů ve veřejném sektoru tak, abychom pokračovali v trendu započatém před třemi lety a promítali výsledky ekonomického růstu do odpovídajících příjmů lidí a nárůstu spotřeby domácností. Zvýšení platů všech zaměstnanců veřejného sektoru a růst investic jsou mé hlavní priority při sestavování státního rozpočtu na rok 2018.

 

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR