Aktuálně

15. 8. 201713:34

Premiér Sobotka chce pokračovat ve zvyšování platů, k dalšímu navýšení by mělo dojít od 1. listopadu

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal v úterý 15. srpna 2017 ve Strakově akademii s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou o dalším zvyšování platů zaměstnanců ve veřejném sektoru. Podle premiéra by k němu mělo dojít už od 1. listopadu 2017. Jednali také o dalším zvýšení minimální mzdy od 1. ledna 2018 a o postoji vlády ke sbližování úrovně mezd v rámci celé EU.

Premiér Bohuslav Sobotka chce od 1. listopadu zvýšit tarifní platy všem zaměstnancům ve veřejném sektoru o 10 procent, učitelům o 15 procent. „Naše vláda valorizovala platy v listopadu každý rok – v letech 2014, 2015 i 2016. Slíbil jsem, že se tak stane i letos a tento slib chci splnit. Učitelé dostanou přidáno více, protože jsou vzhledem ke své roli ve společnosti finančně dlouhodobě podhodnoceni a naším cílem je, aby se do roku 2020 jejich příjmy dostaly na 130 procent průměrné mzdy,“ uvedl B. Sobotka.

Od 1. ledna 2018 by se měla rozhodnutím vlády zvýšit i minimální mzda. Premiér podpořil zvýšení minimální mzdy o 1 200 korun na 12 200 korun. Pokud tento záměr MPSV kabinet schválí, jednalo by se už o čtvrté navýšení minimální mzdy za této vlády. Do konce roku 2014 činila minimální mzda 8 500 korun, od té doby ji vláda B. Sobotky zvyšuje každý rok.

Premiér Sobotka informoval předsedu ČMKOS J. Středulu také o plánované schůzce s francouzským prezidentem E. Macronem. Uskuteční se ve středu 23. srpna v Salzburgu v rámci jednání Slavkovského formátu, na kterém budou kromě B. Sobotky také slovenský premiér R. Fico a rakouský kancléř Ch. Kern. Zásadním tématem jednání bude sbližování životní úrovně a také mezd mezi jednotlivými státy Evropské unie. Podle B. Sobotky zatím stále přetrvávají mezi jednotlivými členskými státy EU výrazné rozdíly v ohodnocení práce a výši mezd zaměstnanců. „Mzdová konvergence mezi státy V4 a Francií takřka neprobíhá, tímto tempem by ČR Francii dohnala za 222 let. To je nepřijatelné a musí se to změnit,“ poznamenal premiér Sobotka.