Aktuálně

18. 8. 201712:33

Na zámku Lednice se uskuteční už páté společné jednání české a slovenské vlády

V pondělí 4. září 2017 se na zámku Lednice uskuteční zasedání české a slovenské vlády. Jde již o čtvrté společné zasedání obou kabinetů za dobu fungování vlády premiéra Bohuslava Sobotky.

„V pořadí již páté společné zasedání našich vlád svědčí o skutečně vynikajících vztazích, které naše země mají. Slovensko je náš nejbližší zahraniční partner, o čemž svědčí stále se prohlubující spolupráce v oblasti obchodu, obrany a bezpečnosti i turistického ruchu. Za důležitý považuji také koordinovaný postup v rámci V4 a rovněž prosazování společných priorit v rámci diskuse o budoucnosti Evropské unie, mezi které patří bezpečnost, hospodářská prosperita i zvyšování životní úrovně občanů všech členských států,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Hlavními tématy pátého společného zasedání pod vedením českého premiéra Bohuslava Sobotky a slovenského premiéra Roberta Fica budou vzájemné bilaterální vztahy a příprava společných oslav a připomínek výročí v roce 2018, tedy 100. výročí vzniku Československa, 50 let tzv. Pražského jara a 25 let vzniku novodobé státnosti České a Slovenské republiky.

Dalšími oblastmi budou spolupráce v oblasti silniční a železniční infrastruktury, energetiky, obrany, bezpečnosti a hospodářství. Členové obou vlád budou diskutovat také o regionální spolupráci v rámci Visegrádské skupiny, v rámci tzv. Slavkovského formátu a také o aktuální agendě EU.

Poslední setkání české a slovenské vlády se uskutečnilo v Bratislavě 26. září 2016. Česká republika pořádá mezivládní konzultace také s Polskem a Izraelem.