Aktuálně

24. 8. 201711:24

S kancléřem Rakouska Kernem jednal předseda vlády Sobotka o středoevropské spolupráci

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal ve středu 23. srpna 2017 u příležitosti setkání Slavkovského formátu v Salzburgu se spolkovým kancléřem Rakouské republiky Christianem Kernem. Hlavními tématy byla středoevropská spolupráce a česko-rakouské vztahy.

Premiéři obou zemí se věnovali diskusi o směrnici o vysílání pracovníků, hospodářské situaci v regionu a také vnitropolitické situaci jak v Rakousku, tak i v České republice před podzimními volbami.

Česko-rakouské vztahy se v současné době dynamicky rozvíjejí a politický dialog je díky častým kontaktům velmi intenzivní. Předseda vlády jednal se spolkovým kancléřem Rakouské republiky Christianem Kernem naposledy během své návštěvy v Rakousku v loňském roce, kdy se setkal také s tehdejším prezidentem Heinzem Fischerem. Se současným rakouským prezidentem Alexanderem Van der Bellenem jednal během jeho návštěvy v ČR v červnu tohoto roku.

Oba premiéři diskutovali také o středoevropské spolupráci v rámci tzv. Slavkovského formátu, kterému od letošního července předsedá Rakousko. Na posledním setkání v Brně si předsedové vlád ČR, Rakouska a Slovenska potvrdili zájem na prohlubování spolupráce v pěti oblastech vytyčených v pracovním plánu skupiny – dopravě, energetice, duálním vzdělávání, Průmyslu 4.0 a záležitostech EU.

Ve středu odpoledne se už premiér Bohuslav Sobotka setkal s prezidentem Francie Emmanuelem Macronem, se kterým jednal mimo jiné o spravedlivém odměňování zaměstnanců.