Dny otevřených dveří

24. 9. 201717:13

Benešova vila v Sezimově Ústí přivítala rekordní počet návštěvníků

Poslední víkend v září slavil Den otevřených dveří v Benešově vile velký úspěch. Objekt přivítal 723 návštěvníků, kteří obdivovali pokoje manželů Benešových i zahradu s původními stromy. Zájemci o prohlídku budou moci vilu navštívit ještě v říjnu, kdy budou Dny otevřených dveří pro tento rok ukončeny.

Návštěva objektu, která zabrala přibližně 50 minut, byla koncipována jako komentovaná prohlídka s průvodcem. Návštěvníci prošli těmi nejzajímavějšími reprezentačními i obytnými místnostmi a nejmalebnějšími částmi zahrady, která je jednou z mála dochovaných zahrad minulého století v České republice.

Poprvé mohli návštěvníci v mezipatře vily obdivovat nově instalovaný portrét Edvarda Beneše, originální olejomalbu na plátně, jejíž autor je neznámý. Vznik díla je datován do třicátých let, tedy do období, kdy byl objekt postaven.

Trasa končila u hrobky manželů Benešových s bronzovou replikou busty druhého československého prezidenta. Hrobka, kterou Úřad vlády ČR v roce 2008 uvedl do původního stavu dle projektu předního českého architekta Pavla Janáka, je umístěna v parku pod vilou a je volně přístupná veřejnosti.

Plánované Dny otevřených dveří v roce 2017:

Strakova akademie
28. září 2017

Kramářova vila
28. října 2017

Benešova vila
28.–29. října 2017

Lichtenštejnský palác
17. listopadu 2017