Aktuálně

25. 9. 201717:18

Vláda jednomyslně schválila návrh státního rozpočtu na rok 2018, nařídila zvýšení platů ve veřejném sektoru i výši valorizace důchodů na příští rok

Kabinet Bohuslava Sobotky přijal na schůzi v pondělí 25. září 2017 návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2018. Vláda přijala rovněž sérii nařízení, kterými se od 1. listopadu zvýší tarifní platy zaměstnanců ve veřejném sektoru o 10 procent a pedagogických pracovníků v regionálním školství o 15 procent. Schválila také nařízení, jímž se od 1. ledna 2018 valorizují důchody o čtyři procenta.



Návrh státního rozpočtu na rok 2018
, který vláda jednomyslně odsouhlasila a jenž bude do konce září předložen Poslanecké sněmovně, počítá s příjmy státního rozpočtu ve výši 1 314,5 miliardy korun, výdaje státního rozpočtu by měly činit 1 364,5 miliardy korun. Plánovaný deficit státního rozpočtu 50 miliard korun je oproti schválenému zákonu o státním rozpočtu na letošní rok o 10 miliard nižší. Kabinetu se podařilo vyřešit i poslední sporné kapitoly. Ministři se například shodli, že pro příští rok navýší rozpočet pro vysoké školy o tři miliardy korun.

„Věřím, že schválené tři miliardy korun navíc jim pomohou udržet a dále rozvíjet kvalitní výuku a zlepšit odměňování vysokoškolských učitelů. Navýšili jsme i rozpočet na vědu, výzkum a inovace. I když by si česká věda zasloužila ještě vyšší podporu, 35,6 miliard korun, což je mimochodem rekordní suma, kterou Česká republika na podporu vědy a výzkumu kdy vydala, je podle mne rozumný kompromis,“ konstatoval premiér Bohuslav Sobotka. Navržený státní rozpočet podle něj podpoří další ekonomický růst a pomůže zvýšit životní úroveň obyvatel.

Bilance čtyř let vlády

Premiér Bohuslav Sobotka na úvod schůze seznámil členy vlády se Zprávou o plnění programového prohlášení 2014–2017. Vláda v ní shrnuje čtyři roky práce koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Cílem zprávy je poskytnout občanům ucelenou a podrobnou informaci o tom, co se vládě podařilo během čtyř let jejího mandátu prosadit a změnit. Vláda Bohuslava Sobotky je v historii České republiky teprve třetí, které se podařilo úspěšně dokončit celý čtyřletý mandát.          

Navýšení tarifních platů

Vláda schválila také pět nařízení, jimiž se od 1. listopadu 2017 zvyšují tarifní platy zaměstnanců ve veřejném sektoru o deset procent, pedagogickým pracovníkům v regionálním školství pak o patnáct procent. Zvýšení platů se bude týkat mj. zaměstnanců v sociálních službách, v ozbrojených složkách, na úřadech všech stupňů či pracovníků v kultuře. Deset procent k služebním tarifům dostanou přidáno i vojáci z povolání.

„Státu se za naší vlády nebývale daří. Ekonomika roste nad očekávání, v důsledku toho a také díky opatřením, která jsme zavedli pro zlepšení výběru daní, rostou příjmy státní pokladny, chlubíme se rekordně nízkou nezaměstnaností. Pro mě je důležité, že když bohatne stát, mají bohatnout i jeho zaměstnanci. Zároveň nám zvyšování platů pomáhá udržet konkurenceschopnost na trhu práce, pomáhá zvyšovat kvalitu lidí, kteří ve veřejném sektoru pracují, a tím i kvalitu služeb, které obce či stát lidem poskytují,“ vysvětlil premiér Sobotka.

Od ledna se zvýší důchody o 475 korun

Od nového roku se plošně zvýší i důchody. Vláda na základě novelizovaného zákona o důchodovém pojištění, který prosadila s platností od 1. října 2017, rozhodla o výši valorizace vyplácených důchodů 1. ledna 2018 o 4 procenta. Průměrný starobní důchod se tak zvýší o 475 korun. Díky novele zákona, která ve výpočtu valorizace zvyšuje podíl růstu průměrné mzdy z třetiny na polovinu, se jedná o výrazně vyšší zvýšení než v uplynulých letech. Nově sestavený koeficient výpočtu by měl snížit propad výše vyplácených důchodů v porovnání s průměrnou mzdou v ČR.

Vláda pomůže automobilovému průmyslu

Kabinet Bohuslava Sobotky schválil rovněž text Memoranda o budoucnosti automobilového průmyslu v ČR a Akční plán o budoucnosti automobilového průmyslu v ČR Český automobilový průmysl 2025. Memorandum, které by měl následně podepsat ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček a prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar, zavazuje obě strany ke spolupráci při realizaci konkrétních opatření obsažených v akčním plánu, jež mají český automobilový průmysl připravit na nadcházející velké výzvy – digitalizaci, nástup autonomních vozidel a hledání alternativních a k přírodě šetrnějších zdrojů pohonu, především elektromobilitu. Plnění memoranda bude průběžně vyhodnocováno, poprvé již koncem příštího roku.

Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-25--zari-2017-160129/