Aktuálně

29. 9. 201717:23

Premiér Sobotka: Prosazujeme model digitální veřejné správy jako služby, která je občanům snadno dostupná a je bezpečná

Premiér Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek a pátek 28. a 29. září 2017 zúčastnil Digitálního summitu lídrů EU. Na neformálním jednání se evropští státníci věnovali tématům inovací, kyberbezpečnosti, elektronizace veřejné správy či volného toku dat. Neformálnímu summitu předcházela čtvrteční večeře hlav států a předsedů vlád EU, která se věnovala pokroku v reformě Evropské unie.

Digitální summit v estonském Tallinnu zahájili lídři EU ve čtvrtek neformální večeří, na které jednali o budoucnosti evropské integrace a pokroku v reformě EU, jež byla zahájena loni na podzim v Bratislavě. Evropští státníci se shodli, že je třeba zrychlit komunikaci tak, aby rozhodování o zásadních věcech netrvalo několik let. Předseda Evropské rady by měl proto co nejdříve představit návrhy na zefektivnění komunikace mezi lídry členských států. „Hovořili jsme také o vícerychlostní Evropě, která se stále více stává skutečností. Pro nás je klíčové, aby spolupráce v různých oblastech zůstala otevřená pro všechny členské státy. Evropa se nesmí stát prostorem uzavřených klubů,“ uvedl po jednání český premiér Bohuslav Sobotka.

Pátek patřil v Tallinnu digitálním tématům. Lídři EU hovořili mimo jiné o kyberbezpečnosti a shodli se na tom, že bezpečnost na internetu je prioritou pro všechny členské země. Česká republika se v té souvislosti hodlá aktivně zapojit do vyjednávání nově představeného kybernetického balíčku. Díky pokročilé legislativě a kvalitním národním kapacitám se v zajišťování kybernetické bezpečnosti řadí ČR v EU na přední příčky. „Zajištění bezpečnosti a důvěry občanů a firem v internet a digitální technologie je jedním z předpokladů úspěšného rozvoje digitální ekonomiky a společnosti,“ řekl předseda vlády.

Evropští státníci dále jednali o lokalizaci dat. Česká vláda přivítala, že Komise vyslyšela její hlas a zveřejnila legislativní návrh zakotvující princip volného toku neosobních dat v EU. Stranou nezůstalo ani téma elektronizace veřejné správy. „Pro Českou republiku je důležité dodržování principů ,digital by default’ a ,data only once’. Prosazujeme model veřejné správy jako služby, která je občanům snadno dostupná a přístupná. Česká vláda v té souvislosti na národní úrovni přijala zákon o e-občankách a o elektronické identifikaci. Do konce příštího roku budou všechny orgány státní správy připraveny na přijímání elektronických faktur. Pracujeme také na novém informačním systému veřejné správy Portál občana, který bude obsahovat všechny potřebné informace pro klienty veřejné správy,“ uvedl na summitu premiér Sobotka.

V neposlední řadě byla na dnešním programu i digitalizace a s ní spojené změny, které můžeme pozorovat ve společnosti či na trhu práce. Česká republika tyto výzvy nebere na lehkou váhu. Začátkem tohoto týdne schválila česká vláda Akční plán pro Společnost 4.0, jehož cílem je zareagovat právě na čtvrtou průmyslovou revoluci.