Archiv zpráv minulých vlád

6. 12. 201713:32

Evropský průzkum: Diskriminace menšin a imigrantů je stále veliká

Náměstek ministra pro lidská práva David Beňák ve středu 6. prosince zastupoval Českou republiku na konferenci Zkušenosti imigrantů a menšin v EU. Na konferenci pořádané v Bruselu Agenturou Evropské unie pro základní práva byla zveřejněna data z druhého průzkumu o diskriminaci menšin v EU.

Podle zjištění průzkumu, který probíhal mezi více jak 25 000 respondenty ve všech 28 zemích Evropské unie, se každý čtvrtý respondent setkal v uplynulém roce s projevy diskriminace. S nejvyšším stupněm diskriminace se setkávají zejména Romové. V tomto ohledu má smutné prvenství Česká republika, kdy s nějakou formou nenávistného jednání se v uplynulých dvanácti měsících setkalo 56% respondentů.

V této souvislosti náměstek Beňák uvedl: „Romové žijí v České republice po generace a řada z nich se velice dobře integrovala. Bohužel značný počet Romů nevidí velkou naději na zlepšení a celý proces integrace se tak ztěžuje. Mnozí Romové nevěří policii a státní úřadům, že jejich podněty řádně prošetří či vyřídí, mnozí čeští občané nevěří tomu, že Romové jsou diskriminováni. Je nezbytné pracovat na vzájemné důvěře. “

Eurokomisařka Věra Jourová, stejně tak jako její další evropští kolegové, zdůraznila: „Boj proti diskriminaci a rasové nesnášenlivosti vyžaduje více politického odhodlání a zejména osobní odvahy.“

Podle estonského ministra spravedlnosti Urmase Reinsalu, jehož země momentálně předsedá Radě EU a konferenci spolupořádá, je velice důležité, aby se na diskriminaci a nesnášenlivost neúnavně upozorňovalo. „Evropa není jen forma spolupráce, ale zejména komunita vyznávající určité hodnoty,“ zdůraznil.

Evropská agentura pro základní práva provedla tento typ průzkumu podruhé od roku 2008. Jeho výsledky ukazují, že sedmnáct let po přijetí evropské antidiskriminační legislativy imigranti i menšiny stále zažívají velké formy diskriminace a nenávisti po celé Evropě. Nejčastěji se to dotýká těch, kteří hledají zaměstnání. Téměř třetina všech respondentů se v uplynulých pěti letech setkala s diskriminací pro svůj původ při hledání práce.