Aktuálně

14. 12. 201712:32

Předseda vlády Babiš se shodl s dalšími premiéry V4 na společném projektu k prevenci migrace

Premiér Andrej Babiš a předsedové vlád ostatních zemí V4 položili ve čtvrtek 14. prosince 2017 základy společnému projektu k posílení ochrany hranic a prevence migrace v Libyi. Jednání lídrů Visegrádské skupiny se dnes v Bruselu zúčastnil také italský premiér Paolo Gentiloni a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

„S dalšími premiéry zemí V4 jsme se dnes dohodli na významném projektu, který odráží dlouhodobé priority středoevropského regionu v ilegální migraci. Naše společná iniciativa se zaměří na Libyi – zemi, přes kterou dnes proudí stovky tisíc migrantů a která je pro pašeráky branou do Evropy,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Iniciativa V4 na pomoc Libyi bude probíhat pod vedením Itálie. Příspěvek V4 poputuje do Svěřenského fondu EU pro Afriku, do kterého Česká republika dosud přispěla částkou 1,66 milionu eur. Společný projekt České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska vychází z koncepčního přístupu našeho regionu k řešení migrační krize, který je založen na silné angažovanosti v zemích původu a tranzitu a prevenci nelegální migrace.

Migrace bude dominovat také dnešnímu večernímu neformálnímu jednání lídrů EU. Český premiér v rámci diskuse s dalšími evropskými lídry zdůrazní potřebu řešit příčiny, nikoliv důsledky migrace. Ve svém vystoupení vyzve také k důslednému boji s pašeráky a efektivní ochraně vnějších hranic EU.