Aktuálně

18. 12. 201718:46

Premiér Babiš se setkal s velvyslanci USA a Polska v České republice

V pondělí 18. prosince 2017 přijal předseda vlády Andrej Babiš na Úřadě vlády nového velvyslance Spojených států amerických Stephena B. Kinga a odcházející velvyslankyni Polské republiky v ČR Grażynu Bernatowiczovou.

S americkým velvyslancem v ČR Stephenem B. Kingem jednal premiér Andrej Babiš především o vzájemných obchodních vztazích. Dalšími tématy byla spolupráce v obraně a bezpečnosti a připravované oslavy 100. výročí vzniku nezávislého Československa, které připadá na rok 2018. Stephen B. King předal své pověřovací listiny do rukou prezidenta Miloše Zemana 6. prosince 2017.

Na setkání s polskou velvyslankyní Grażynou Bernatowiczovou, která na svém postu v České republice po čtyřech letech úspěšného působení končí, hovořil předseda vlády Andrej Babiš o bilaterální česko-polské spolupráci, regionálních formátech i evropských záležitostech. Česko-polská spolupráce v uplynulých čtyřech letech dále posilovala v oblasti hospodářství, energetiky, dopravní infrastruktury, bezpečnosti či v otázkách životního prostředí. Důležitou platformu pro prohlubování vzájemných vztahů ČR s Polskem představuje také přeshraniční spolupráce nebo spolupráce v rámci Visegrádské skupiny. Obě země jsou dlouhodobě blízkými partnery v Evropské unii. Paní velvyslankyně poděkovala českému premiérovi mimo jiné také za příkladnou péči, kterou česká vláda věnuje polské národnostní menšině v České republice.