Aktuálně

19. 12. 201717:14

Premiér Babiš dnes mluvil s premiéry Izraele, Rakouska a Bulharska a jednal o podpoře vládního kabinetu

Předseda vlády Andrej Babiš se v úterý 19. prosince 2017 telefonicky spojil se svými protějšky v Izraeli, Rakousku a Bulharsku. Setkal se také s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou a ministryní financí Alenou Schillerovou. O podpoře vládního kabinetu dnes vyjednával s občanskými demokraty a lidovci.  

Hlavním tématem setkání s předsedou odborů Josefem Středulou a ministryní financí Alenou Schillerovou byl návrh zákona o státním rozpočtu, který dnes v závěrečném čtení projednává Poslanecká sněmovna. Jednali spolu také o dalším fungování Rady hospodářské a sociální dohody ČR. Premiér Babiš ujistil předsedu ČMKOS Středulu, že vláda chce pokračovat v úzké spolupráci se sociálními partnery. Na 4. ledna 2018 proto svolal první jednání tripartity s novou vládou, kde chce zástupce odborů a zaměstnavatelů mimo jiné seznámit s návrhem programového prohlášení vlády.  

S premiérem Izraele Benjaminem Netanjahuem hovořil premiér Babiš o vzájemné spolupráci a prohlubování česko-izraelských vztahů. Pozval jej k návštěvě České republiky v příštím roce, kdy je plánováno další kolo česko-izraelských mezivládních konzultací. V rámci návštěvy by se premiér Netanjahu mohl zúčastnit oslav 100. výročí založení Československa, které bylo významným podporovatelem vzniku Státu Izrael. Premiér Babiš tak připomněl, že ČR pojí s Izraelem historicky nadstandardní vztahy.  

Rakouskému spolkovému kancléři Sebastianu Kurzovi předseda vlády Andrej Babiš po druhé hodině odpolední telefonicky neformálně pogratuloval ke jmenování do funkce. Už v pondělí mu zaslal blahopřejný dopis, kde zdůraznil zájem České republiky nadále spolupracovat s Rakouskem na prosazování společných zájmů a prohlubovat politický dialog mezi oběma zeměmi.  

V úterý si premiér Babiš telefonoval také s bulharským premiérem Bojko Borisovem. Bulharsko se od 1. ledna 2018 ujímá půlročního předsednictví Rady Evropské unie. Premiér Borisov pozval českého předsedu vlády Babiše k návštěvě Bulharska, která by se mohla uskutečnit na počátku příštího roku.  

Premiér Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně také vyjednával se zástupci parlamentních stran o možné podpoře vládního kabinetu. Dnes se sešel se zástupci Občanské demokratické strany a KDU-ČSL a seznámil je s návrhem programového prohlášením vlády. Setkání s dalšími stranami budou následovat v následujících dnech. Odpoledne se pak Poslanecká sněmovna věnovala jednání o státním rozpočtu na rok 2018.