Aktuálně

22. 12. 201712:32

Vláda schválila změnu systemizace a věnovala se evropské agendě

V pátek 22. prosince 2017 se vláda Andreje Babiše sešla ve Strakově akademii na svém třetím zasedání. Hlavními body dnešní schůze byla úprava systemizace služebních a pracovních míst od 1. ledna 2018, vyhodnocení plnění Maastrichtských konvergenčních kritérií a evropská agenda.



Přestože má ČR vysokou míru otevřenosti ekonomiky a je zde velká obchodní i vlastnická provázanost s eurozónou, prozatím Ministerstvo financí a Česká národní banka doporučily nestanovovat cílové datum vstupu ČR do eurozóny. Vláda se zabývá vyhodnocením plnění Maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou pravidelně každý rok. Více informací naleznete v tiskové zprávě Ministerstva financí

Dnes se kabinet Andreje Babiše zabýval úpravou systemizace služebních a pracovních míst s účinností od 1. ledna 2018. Celkem dojde ke snížení počtu míst o 73, nejvíce na Úřadu vlády ČR. Ke změnám došlo i s ohledem na snížení počtu členů vlády ze 16 na 14. Podle premiéra Andreje Babiše dojde k celkové úspoře více než 18 milionů korun. „Určitě se nejedná o žádné čistky, jak bylo prezentováno v médiích. Nejvíce změn je na Úřadě vlády, tedy 28 služebních a 28 pracovních míst. Nemyslím si, že na 14 ministrů je 17 změn v rámci systemizace moc. Je úplně normální, že když nastoupí nový ministr, tak že počáteční změny udělá okamžitě,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

V rámci evropské agendy jednali členové vlády mimo jiné o připravovaných zahraničních cestách. Předseda vlády Andrej Babiš pojede 5. ledna 2018 na svoji první zahraniční návštěvu, která bude již tradičně na Slovensko. Setká se se slovenským premiérem Robertem Ficem, se kterým chce jednat zejména o spolupráci v oblasti dopravní infrastruktury, obrany a bezpečnosti a energetice. V pondělí 22. ledna 2018 pak premiér Babiš navštíví Bulharsko. To se od začátku roku 2018 ujímá předsednictví Evropské rady. Premiér Babiš chce proto s premiérem Borisovem jednat o prioritách bulharského předsednictví. Členy kabinetu premiér Babiš informoval i o svém telefonátu s polským předsedou vlády Mateuszem Morawieckim. Dále premiér Babiš informoval o plánované schůzce s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem na konci ledna 2018.

Vláda se dnes zabývala také několika návrhy zákonů, mezi které patří novela vodního zákona, která přenáší správu poplatků z České inspekce životního prostředí na Státní fond životního prostředí, novela zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla a návrhem nařízení vlády ke stanovení finančních limitů u zákona o zadávání veřejných zakázek. Projednala také poslanecké návrhy novel zákonů.

Další jednání vlády se uskuteční ve středu 3. ledna 2018.