Aktuálně

3. 1. 201817:32

Vláda schválila akční plán boje s korupcí a jednala o evropských tématech

Ve středu 3. ledna 2018 se vláda Andreje Babiše sešla ve Strakově akademii. Kabinet projednal návrh zákona o distribuci pojištění a zajištění a přijal akční plán v boji proti korupci. Členové vlády se rovněž věnovali evropským tématům.

Vláda dnes projednala Akční plán boje s korupcí na rok 2018. Vzhledem k jeho obecnosti kabinet rozhodl, že bude dopracován. Zároveň se 14. ledna 2018 sejde Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí složená z protikorupčních organizací, aby identifikovala náplň práce vlády v této oblasti. Kabinet chce vytvořit plán legislativních prací v oblasti boje proti korupci, který jasně nastaví postup v přípravě a přijímání protikorupčních zákonů např. zákona o ochraně oznamovatelů korupce.

Vláda dále schválila návrh zákona o distribuci pojištění a zajištění. Tato transpozice evropské směrnice je důležitým krokem v ochraně spotřebitelů. Přijaté opatření klade důraz na srozumitelnost a srovnatelnost informací o finančních produktech a zvyšuje nároky na profesionalitu osob působících v daném odvětví.

Kabinet Andreje Babiše se věnoval evropským tématům, především přípravě návštěvy Slovenska, kam premiéra doprovodí ministryně obrany Karla Šlechtová a ministryně financí Alena Schillerová. Oficiální návštěva Slovenska se uskuteční v pátek 5. ledna 2018. Kabinet jednal i o cestě předsedy vlády do Bulharska, kam se chystá 22. ledna 2018 spolu s ministrem dopravy Danem Ťokem. Dále se diskutovalo o připravovaném jednání premiéra Babiše s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem, které se uskuteční 29. ledna 2018 v Bruselu.

V oblasti evropské agendy mají ministři předložit své návrhy priorit do 5. ledna 2018 a vládní kabinet se touto záležitostí bude zabývat na svém zasedání 11. ledna 2018. Hlavním cílem vlády je zabránit tomu, aby nebyla Česká republika přehlasována ve věci migračních kvót.

Ministři diskutovali mimo jiné i o racionalizaci fungování vlády a úpravách jednacího řádu. „Také jsme řešili, proč vláda projednává tolik materiálů. Snažíme se zracionalizovat fungování vlády. U jednacího řádu, který bude projednáván příště, neočekávám nějaké zásadní změny. Předseda NKÚ se bude účastnit jednání vlády jako předtím. Budeme rádi, když nám pomůže v boji proti korupci a v boji proti plýtvání prostředků daňových poplatníků. Stejně tak zástupce ČSÚ,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.