Aktuálně

10. 1. 201811:32

Vláda premiéra Andreje Babiše podpořila zdanění církevních restitucí

Vláda premiéra Andreje Babiše ve středu 10. ledna 2018 podpořila na svém jednání ve Strakově akademii návrh na zdanění církevních restitucí, začala projednávat klíčové agendy evropské politiky a zabývala se dalšími senátorskými a poslaneckými návrhy.


Kabinet Andreje Babiše dnes vyslovil souhlas se zdaněním finančních náhrad poskytovaných podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. „Souhlasíme s tím, že je potřeba nahrazovat křivdy, ale podle našeho názoru byl způsob finanční náhrady velice podivný, a proto jsme návrh podpořili. Je zde potřeba korekce, protože náhrady byly předražené a také schvalované za velice podivných okolností ve sněmovně,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

V úvodu dnešního jednání začal kabinet Andreje Babiše projednávat přehled klíčových agend evropské politiky s důrazem na aktuální priority z hlediska zájmů České republiky. Prioritami vlády v této oblasti jsou otázky migrace, především vytvoření strategie vyjednávání o migračních kvótách. Cílem je, aby se reforma tzv. dublinského systému zaměřovala na funkční řešení jako pomoc v postižených zemích, nikoliv na povinné kvóty. Dalšími prioritami České republiky v Evropské unii jsou obranná spolupráce, vnitřní trh či budoucí rozpočet EU. Projednávání klíčových agend evropské politiky vláda přerušila do 17. ledna 2018.

Vláda zahájila projednávání financování nestátních a neziskových organizací z veřejných rozpočtů. Na žádost předsedy vlády bude materiál přepracován tak, aby obsahoval detailní informace o rozdělování finančních prostředků.  

Členové vlády se zabývali také dalšími senátními návrhy, např. novelou zákona o EET, podpořili senátní návrh novely zákona o daních z příjmů a přijali nesouhlasné stanovisko k novelám zákona o střetu zájmů.