Aktuálně

26. 1. 201818:18

Na summitu V4 jednali premiéři o budoucnosti EU, rozpočtu a migrační politice

V pátek 26. ledna 2018 se předseda vlády Andrej Babiš zúčastnil v rámci své návštěvy Maďarska summitu premiérů zemí Visegrádské čtyřky. Hlavním tématem byla budoucnost Evropské unie, víceletý finanční rámec a příprava na únorové jednání Evropské rady v Bruselu. Poté se setkal také s novým premiérem Polské republiky Mateuszem Morawieckim.

Během přípravy na Evropskou radu, která se uskuteční 23. února 2018 v Bruselu, mluvil český premiér Andrej Babiš, maďarský premiér Viktor Orbán, slovenský premiér Robert Fico a polský premiér Mateusz Morawiecki i o výběru předsedy Evropské komise a budoucím složení Evropského parlamentu.

U otázky Víceletého finančního rámce po roce 2020 se předsedové vlád shodli, že V4 musí trvat na svých prioritách v podobě silné kohezní a zemědělské politiky, posilování konkurenceschopnosti Evropy, ekonomického růstu a inovací. Zásadní je, aby se opět nastartovala reálná konvergence v Evropě. Je důležité, aby Visegrádská čtyřka byla aktivní a spolupracovala s partnery s podobnými prioritami.

Předsedové vlád zemí Visegrádské skupiny na závěr přijali společné prohlášení k budoucnosti Evropské unie, ve kterém deklarují potřebu silné a efektivní EU či komplexního přístupu k migrační politice.

Během jednání se řešila také otázka migrace. Podle premiéra Babiše je především nutné zamezit dalšímu schválení kvót a přesvědčit co nejvíce států o jejich nefunkčnosti a o prosazení účinných opatření včetně ochrany vnějších hranic, působení ve třetích zemích původu a tranzitu a boje proti pašerákům. Jednat o tom chce i v pondělí, kdy se v Bruselu setká s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem a prvním místopředsedou Komise Fransem Timmermansem. Tento týden vláda Andreje Babiše schválila také finanční příspěvek ve výši zhruba 225 milionů korun na společný projekt V4 v Libyi.

Následně se všichni premiéři V4 zúčastnili panelové diskuze, kde jednali o budoucnosti Evropské unie. Premiér Andrej Babiš v ní připomněl, že důvodem založení Evropské unie bylo zaručení míru a prosperity evropským občanům. Za klíčové oblasti pro budoucnost EU považuje mimo jiné lepší integraci, prohloubení vnitřního trhu, zvýšení konkurenceschopnosti v digitální éře i zajištění bezpečnosti. V moderním světě bude moci hrát silnou roli pouze silná a sjednocená Evropská unie.

„Je plno věcí, které je třeba dořešit. Zároveň je konečně potřeba Brusel a Evropskou komisi odpolitizovat. Myslím si, že hlavní slovo mají mít členské státy – premiéři a prezidenti. Dnes jsme si to jasně řekli, jsme jednotní a máme stejné názory. V4 je skvělý projekt,“ řekl v diskusi český premiér.

Na okraj summitu V4 se premiér Andrej Babiš setkal také s novým polským předsedou vlády Mateuszem Morawieckim. Věnovali se například možnostem prohlubování ekonomických vztahů či evropským otázkám. Premiér Morawiecki byl jmenován do úřadu v prosinci 2017 a šlo tedy o jeho první bilaterální jednání s předsedou vlády ČR.