Aktuálně

14. 2. 201818:10

Česká evropská politika se zaměří na migraci, obranu, vyjednávání rozpočtu EU a čerpání fondů

Vláda premiéra Andreje Babiše dnes na svém neformálním jednání stanovila priority české evropské politiky pro následující měsíce. Ty směřují do oblasti migrace, obrany, budoucího rozpočtu EU a čerpání fondů. Kabinet se dnes zároveň shodl na aktivnějším prosazování českých zájmů na evropské úrovni, pravidelné účasti ministrů na sektorových Radách a aktivní komunikaci evropských témat na veřejnosti.

Mezi priority české evropské politiky v následujících měsících bude patřit v první řadě migrace, u které je třeba stanovit strategii vyjednávání o migračních kvótách. Závěrečná podoba reformy tzv. dublinského systému bude klíčová pro předcházení dalším migračním krizím. Českým cílem je, aby tato reforma nebyla v žádném případě založena na povinných kvótách, ale aby se zaměřovala na funkční řešení jako pomoc v postižených zemích, efektivní návraty a zřízení přijímacích středisek za vnější hranicí EU.

Vedle migrace čekají vládu v následujících měsících také náročná vyjednávání o budoucím rozpočtu EU, kde pocítíme odchod Velké Británie. Premiér o tomto tématu hovoří se všemi evropskými premiéry i s komisaři. Cílem ČR je neškrtat v kohezi a zemědělství, zároveň bude česká vláda prosazovat investice do nových priorit, zejména do evropské bezpečnosti, obrany a řešení migrace.

Dalšími oblastmi, na které se bude česká vláda soustředit, jsou obranná spolupráce, vnitřní trh a efektivní čerpání fondů. Zároveň se dnes vláda shodla na důraznějším hájení českých zájmů v EU. Premiér opětovně apeloval na ministry, aby se osobně účastnili jednání sektorových Rad a pravidelně informovali o vyjednávání českých cílů.