Aktuálně

7. 3. 201814:24

Evropská komise zveřejnila Country Reports 2018

Ve středu 7. března Evropská komise oficiálně představila své analýzy hospodářské a sociální situace v jednotlivých členských státech EU, tzv. Country Reports. Zveřejnění Country Reportu neboli Zprávy o hospodářské situaci dané země je klíčovým krokem v rámci tzv. evropského semestru, což je označení pro mechanismus koordinace hospodářských politik v rámci EU.

Předmětem Zprávy je kromě samotné analýzy hospodářské a sociální situace dané země rovněž zhodnocení implementace tzv. doporučení, která ČR obdržela v minulém roce. Doporučení pro ČR se v roce 2017 týkala zejména problematiky udržitelnosti a efektivního hospodaření veřejných financí a podpory hospodářského růstu. Zpráva Komise přináší cenný pohled zvenčí a poskytuje dodatečný impuls pro formulaci reformních priorit pro stávající rok. Ty jsou každoročně součástí Národního programu reforem a Konvergenčního programu, které vláda schvaluje v dubnu. Po důkladném zhodnocení obou dokumentů Komise v květnu navrhne členským státům nová doporučení.

V letošní Zprávě Komise kladně hodnotí makroekonomickou situaci v ČR, tedy zejména silný hospodářský růst, stabilní objem investic a postupné zvyšování mezd. A zejména rekordně nízkou nezaměstnanost, která však díky nedostatku kvalifikovaných pracovníků může v budoucnu brzdit další hospodářský růst. Komise rovněž vítá plnění cílů Strategie Evropa 2020 ze strany ČR.

V neposlední řadě Komise vyhodnocuje plnění doporučení z minulého roku, přičemž shledává určitý pokrok ČR především v těchto oblastech:

Nad rámec doporučení z roku 2017 Evropská komise upozorňuje na rostoucí ceny bydlení, které se zvyšují (zejména v Praze) rychleji než příjmy domácností. Rychlý nárůst cen nemovitostí se promítá do rostoucího objemu hypoték a tedy zadlužení domácností.