Aktuálně

6. 4. 20189:28

Premiér Babiš jednal s komisařem Oettingerem o podobě budoucího rozpočtu EU

Premiér Andrej Babiš jednal ve čtvrtek 5. dubna 2018 s eurokomisařem pro rozpočet a lidské zdroje Güntherem Oettingerem. Tématem schůzky byly podoba a priority víceletého finančního rámce po roce 2020. Eurokomisař Oettinger se setkal také s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou, ministrem zemědělství Jiřím Milkem a náměstkyní ministryně financí Lenkou Dupákovou. Podvečernímu jednání předcházelo setkání eurokomisaře s hospodářskými a sociálními partnery a také se potkal se zástupci obou komor Parlamentu ČR.

Eurokomisař Oettinger navštívil Prahu v době, kdy finišují přípravné práce na návrhu budoucího víceletého finančního rámce, který by po konzultaci s členskými státy měla Evropská komise vydat 2. května.

Andrej Babiš přiblížil komisaři Oettingerovi české priority ve vyjednávání. „Shodli jsme se, že potřebujeme silný rozpočet pro jednotnou a bezpečnou EU. Jsme připraveni podpořit navýšení prostředků pro nové priority, jako jsou bezpečnost a migrace. Současně chceme, aby kohezní politika a zemědělství i nadále zůstaly klíčovými oblastmi, do kterých bude směřovat nejvíce peněz. Komisaři Oettingerovi jsem také řekl, že to chceme být my jako stát, kdo si bude určovat, na co konkrétně u nás budou prostředky z EU využity,“ uvedl po jednání předseda vlády.

Kromě obsahových priorit se jednání věnovalo také možnému navýšení celkového objemu víceletého rámce v souvislosti s brexitem. Česká vláda je připravena diskutovat o podmínkách navýšení objemu rozpočtu EU tak, aby zůstaly zachovány důležité evropské politiky a současně byly dostatečně pokryty také tzv. nové výzvy, jakými jsou například obrana či zahraniční politika.