Aktuálně

11. 4. 201812:07

Zástupci české vlády se zúčastnili Digitálního dne v Bruselu

V úterý 10. dubna se představitelé všech 28 členských států Evropské unie spolu se zástupci akademické sféry a významných inovativních firem setkali v Bruselu, aby zdůraznili důležitost evropské digitální budoucnosti. „Digitální den“ uspořádala Evropská komise již podruhé, tentokrát pod záštitou bulharského předsednictví Rady EU. Akce navazuje na úspěšný první Digitální den, který proběhl v minulém roce v Římě, kdy zástupci členských států EU a Norska a Švýcarska svým podpisem podpořili rozvoj společného výzkumu a testování v oblasti autonomního řízení.

Na programu letošního Digitálního dne bylo několik významných témat: umělá inteligence, technologie „blockchain“, digitální zdravotnictví a inovace. Během dne byly k těmto čtyřem okruhům podepsány představiteli členských států EU deklarace. Konkrétně se jedná o deklarace k umělé inteligenci, o spolupráci na Evropském partnerství v oblasti blockchainové technologie, o spolupráci v oblasti genomiky a personalizované medicíny a k pokračování projektu „Radar inovací“.

Jednání zahájil viceprezident Evropské komise Andrus Ansip, který zdůraznil, že: „pouze jednotný digitální trh vytváří podmínky pro skutečně digitální Evropu“. Před účastníky konference vystoupila také komisařka pro digitální ekonomiku a společnost Mariya Gabriel a ministr pro vzdělávání a vědu Ivan Dimov z Bulharska, které nyní předsedá Radě Evropské unie.

Českou delegaci vedl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro internetizaci Ondřej Malý. ČR se připojila ke všem čtyřem zmíněným deklaracím, protože rozvoj nových technologií a ambiciózní kroky v tomto směru patří k našim prioritám. ČR také dlouhodobě podporuje evropskou spolupráci a iniciativy v rámci jednotného digitálního trhu. Mezi hlavními řečníky konference vystoupila také poslankyně Evropského parlamentu Martina Dlabajová, která zdůraznila potřebu věnovat dostatečnou pozornost digitálním dovednostem a celoživotnímu vzdělávání.