Aktuálně

26. 4. 201820:44

Projev předsedy vlády Andreje Babiše při zahájení výstavy ke 100. výročí založení ČSR

Předseda vlády Andrej Babiš ve čtvrtek 26. dubna 2018 vystoupil při slavnostním zahájení Česko-slovenské a Slovensko-české výstavy, které se konalo na Bratislavském hradě.

Projev předsedy vlády Andreje Babiše při zahájení výstavy ke 100. výročí založení ČSR

Vážený pane prezidente, vážený pane předsedo vlády, paní ministryně, pane ministře, dámy a pánové,

jsem velice rád, že mohu společně s našimi slovenskými přáteli zahájit tuhle skvělou výstavu česko-slovenskou a slovensko-českou, která zachycuje sto let života Čechů a Slováků. Když vzpomínáme na sto let, na to výročí, tak samozřejmě vyzdvihujeme hlavní milníky: 1918, 1938, 1948, 1968, 1989 a 1993.

Slavíme sto let vzniku a málokdo mluví o číslovce 75. Společně jsme žili 75 let, i když ty dny tam to úplně nevychází, a 25 let žijeme v samostatných státech. Myslím, že je velice důležité vzpomínat na ty milníky, co všechno jsme spolu zažili. A samozřejmě, když řekneme Československo, tak to vznikají velké emoce, někdo radost, někdo vztek, u někoho nostalgie a já myslím, že pokud hodnotíme tu dobu a generaci, tak bychom se měli možná ptát těch, kteří v tu dobu žili, protože hodnotit nějakou dobu dodatečně, bez toho, abyste to žili, je dost obtížné.

Já myslím, že značka Československo je skvělá. A ještě dnes všude na světě je plno lidí, kteří ani nevědí, že jsme se rozdělili. Made in Czechoslovakia je skvělý brand, brand našich výrobků a je to taky sláva, hlavně sláva našich sportovců, a pokud něčeho lituju, tak možná toho, že jsme se rozdělili ve sportu.

Ale samozřejmě v rozdělení Československa jsem já takový specifický příklad, tak to ani moc nechci komentovat, ale vždycky když sedím v letadle a přistanu v Bratislavě, tak si říkám, že to fakt nevymyslíš. A já myslím, že to je důležité. Vzpomínat na Československo, na náš společný stát a my jsme příkladem rozdělení, můžeme jít příkladem ve světě, jak jsme se skvěle pokojně rozdělili, někteří pokojně a někteří byli naštvaní, no, ale to máme za sebou a faktem je to, že my máme a vždycky budeme mít k sobě velice blízko. Máme absolutně nadstandardní vztahy, přátelské vztahy a takhle to už zůstane a to se určitě nikdy nezmění. Aspoň jsem o tom přesvědčen.

Sto let je velmi důležitých, ale co je ještě důležitější, je myslím naše budoucnost. A politici, kteří ovlivňují život našich občanů, hlavně od vzniku samostatných států, mají velkou odpovědnost. My máme velkou odpovědnost v Evropě. A Evropa má samozřejmě svoje specifické problémy. Musíme společně bojovat za bezpečnost našich lidí a musíme bojovat za to, abychom zachovali naše hodnoty a hlavně naši kulturu, to, co vybudovali naši předkové. To je důležité a já jsem přesvědčen, že jsme na jedné lodi. To chceme společně prosazovat v Evropě.

Musíme nejenom bojovat za bezpečnost a lepší budoucnost našich občanů, ale i Evropy. A Evropa je těžkopádná, těžko se rozhoduje. Taky stojí na nějaké křižovatce, brexit a další věci, takže pro nás je skutečně důležité, abychom společně bojovali za ideály a naše hodnoty, abychom nedovolili, aby se Evropa změnila k nepoznání, aby se změnila tak, jak ji vybudovali naši předkové, a to je nejdůležitější, si myslím. A je to důležitější o to víc, že když už tady jednou nebudeme, tak možná nás budou hodnotit naše vnoučata a budou si říkat, no, oni to sice rozdělili, ale de facto byli spolu a vlastně nikdo to ani nepoznal.

Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády